Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastoratSvenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

En gång hette jag Åke - Nu är jag Ann-Christine

Dela

FÖRST KOM BOKEN Min pappa Ann-Christine och nu har filmen som bygger på boken just haft premiär. Därför passar det bra att låta Ann-Christine själv komma och berätta om sin resa. Ann-Christine Ruuth är transperson och ”kom ut” hösten 2010. Hon har en unik erfarenhet av att leva i ”båda världarna”, som man och som kvinna.

Ann-Christine Ruuth. Foto: Anna Nordström
Ann-Christine Ruuth. Foto: Anna Nordström

Den 10/3 kommer hon till Tomaskyrkan och delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter och hjälper åhörarna att fundera vidare över sin egen identitet, vad det faktiskt innebär att vara människa och om de normer som styr våra liv.

Ann-Christine har en mycket personlig stil i sin föreläsning. Den präglas av värme och mycket humor. Åhörarna blir på olika sätt delaktiga och aktiva i föreläsningen. Frågor och synpunkter är välkomna.
– Att vara transperson handlar inte om några udda personer som man eventuellt kan möta i någon storstad, berättar Ann-Christine. Nej, de är oftare än vad vi anar våra arbetskamrater, våra grannar, våra vänner. Ibland kanske det rentav är en medlem av familjen, en bror eller syster, en maka/make, en pappa eller mamma. Eller kyrkoherden!

Ester Roxberg, dotter till Ann-Christine skrev boken ”Min pappa Ann-Christine”. Boken blev till film som hade premiär den 21 februari: ”Min pappa Marianne” med Hedda Stiernstedt och Rolf Lassgård.

Varje termin anordnas det två ”talarkvällar” i Tomaskyrkan, där en inbjuden gäst kommer och pratar om ett ämne som ligger hen nära. Gästerna och teman är blandade men har en sak gemensam: Tanken är att talaren bidrar med något positivt. Biskop Mikael Mogren har pratat om sin tro och sitt tvivel, Maria Dufva berättade om hur föräldrar kan hjälpa sina unga att bli tryggare och säkrare på nätet och Morgan Alling talade om att vända negativa erfarenheter.

TALARKVÄLL MED ANN-CHRISTINE 10/3 kl 18.30 i Tomaskyrkan. En gång hette jag Åke - nu är jag Ann-Christine. Personligt med Ann-Christine Ruuth, föreläsare, inspiratör, präst och transperson. Fri entré. Kaffe finns till försäljning från kl 18.

För mer information: Anna Knutsson, 021- 81 46 53, anna.knutsson@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Ann-Christine Ruuth. Foto: Anna Nordström
Ann-Christine Ruuth. Foto: Anna Nordström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum