Uppsala stift

En gemensam andlig boning

Dela

Biskop Anders och biskop Karin ger ut en bok med titeln Andlig boning åt Gud. Det är ett unikt samarbete mellan Stockholms katolska stifts biskop och tillika kardinal Anders Arborelius och Uppsala stifts biskop Karin Johannesson.

- Boken har kommit fram i en dialog, och insikten att fanns ett särskilt behov när människor på grund av pandemin inte kunde komma till kyrkan. Det säger biskop Anders som svar på hur boken kom till. Det ledde till en digital retreat där innehållet är underlag för den bok som nu släpps.

- Vi känner varandra sen många år tillbaka, det är lättare när kontakten redan finns, fyller biskop Karin i och berättar att hon har varit på många av Anders Arborelius retreater, eller reträtter som de benämns i katolska sammanhang.

Båda understryker att det i Sverige finns en stark andlig längtan men att det för många saknas ett språk, att det närmast är ett stigma att kalla någon religiös. Här är relationer viktiga och biskop Anders citerar påve Fransiscus

- Dialog, dialog, dialog, det gäller väldigt mycket när det gäller samarbete mellan kyrkor och ett bra sätt att börja är att dricka en kopp kaffe tillsammans.

Förhoppningen är att boken nu ska användas, i en samtalsgrupp i församlingen eller kanske under några dagar tillsammans.

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum