Vänsterpartiet Malmö

En god stadsmiljö kan byggas i Nyhamnen

Dela

Översiktsplanen innehåller en fördjupning av området i Nyhamnen som avses att bebyggas under 20-30 år. Planen har en högre exploateringsgrad än något större område än tidigare i Malmö. Vänsterpartiet anser att Nyhamnen ska vara ett bostadssocialt framgångsprojekt som har extra höga målsättningar för att bygga en stadsdel där det finns bostäder för alla.

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)

- Malmö hade chansen att göra ett bostadssocialt framgångskoncept, men valde att avstå. Vi vill att det ska byggas stora såväl som små lägenheter samt lägenheter där hyrorna hålls på en nivå som många Malmöbor kan betala. Vi tycker inte att man ska bygga en ny stadsdel för de rikaste, säger Emma-Lina Johansson (V), ledamot i kommunstyrelsen.  

Stadsbyggnadsnämnden beslutade, tvärt emot förvaltningens förslag, om en förändring som innebär att målsättningen att bygga med en generell Malmöskala på 5-6 våningar skulle förändras till att skalan för området skulle vara väsentligt högre. Denna formulering kan vi i Vänsterpartiet inte ställa oss bakom då den tidigare formuleringen inte utesluter enstaka högre hus men att Malmöskalan på 5-6 våningar ska vara utgångspunkt för planering och genomförande. En förändring riskerar att regelverk för dagsljus för kommande bostäder inte kan uppnås.

- Vi vill dessutom att en kraftig majoritet av bostäderna ska vara hyresrätter. Vi vill också att alla hyresvärdar som ska få bygga inom Nyhamnen ska acceptera att alla lägenheter förmedlas via BoPlats Syd och att hyresvärdarna ska acceptera försörjningsstöd och bostadsbidrag när inkomsterna beräknas, säger Anders Skans (V), ersättare i kommunstyrelsen. 

Då kommunstyrelsen valde att avslå Vänsterpartiets förslag, reserverade vi oss mot beslutet.

Kontakter

Bilder

Emma-Lina Johansson (V)
Emma-Lina Johansson (V)
Ladda ned bild
Anders Skans (V)
Anders Skans (V)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vänsterpartiet Malmö
Vänsterpartiet Malmö
Nobelvägen 51 B
214 33 Malmö

040-96 64 67http://www.vmalmo.se

Vänsterpartiet Malmö är Vänsterpartiets största partiförening. Vi kämpar för ett jämlikt Malmö i kommunfullmäktige men verkar också bland Malmös socialistiska, feministiska, antirasistiska och gröna rörelser. Jämlika samhällen är en förutsättning för alla människors frihet.

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Malmövänstern motionerar: Budgetar måste innehålla siffror!10.2.2020 06:00:00 CETPressmeddelande

För ett antal år sedan var alla nämnders internbudgetar mycket detaljerade kring hur de ekonomiska resurserna skulle användas inom förvaltningen. Det gick att politiskt besluta att X miljoner skulle flyttas från verksamhet A till verksamhet B inom förvaltningen. Detta gjorde att den politiska styrningen av kommunen var möjlig. Idag saknar de allra flesta internbudgetar denna möjlighet, då det inte specificeras vad olika verksamheter kostar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum