Umeå kommun

En halv miljon till utvecklingsinsatser i Umeås växande landsbygd

Dela

Umeå landsbygd växer i samma takt som staden. En tredjedel av Umeås tillväxt sker utanför staden, och väntas göra så framöver. Umeå kommun har under året som gått beviljat totalt 576 437 kronor till projekt som stärker och främjar lokal utveckling på Umeå landsbygd. Det handlar om 23 beviljade projekt som inkluderar allt från att skapa mötesplatser, tillgänglighetsåtgärder, visionsarbete och att utveckla samarbeten byar emellan. Stödet går att söka även under 2020.

Stöd till lokalt ledd utveckling heter projektmedlet som fokuserar på Umeåsväxande landsbygd. Under 2019 uppgick stödet till en halv miljon kronor och är ett av flera stöd som Föreningsbyrån erbjuder föreningar i Umeå kommun. Syftet är att skapa möjligheter att jobba med utvecklingsfrågor, initiativ och aktiviteter som på olika sätt bidrar till lokal utveckling på landsbygden.

Vad har stödet gått till?
I en årsrapport sammanfattas hur projektstödet har använts under 2019. Där går att läsa om vilka orter och byar som sökt stödet, vilka organisationstyper som står bakom ansökningarna samt vad stödet har gått till. Ett axplock av de 23 projekt som beviljats är bl.a. ett hälsoprojekt i Furunäs, Sörmjöle Vision 2030, grillstuga och vandringsstig i Bodbyn, cykelbod på Holmön, orienteringskarta till Äventyrsparken Rödåsel, båtnerläggningsramp i Skeppsvik, tillgänglighetsanpassning kring Café Storudden i Gravmark, samt skördemarknad i Stöcke.

Lyckad dialogsamverkan med Bygderådet Umeå
När stödet först upprättades, 2018, beviljades fem projekt totalt 100 000 kr. Under 2019 har antalet ansökningar ökat i rasande fart – resultat av ett gediget dialogarbete med 14 genomförda informationsträffar runt om Umeå landsbygd, med cirka 88 inbjudna byar. Träffarna har genomförts av Umeå kommuns landsbygdsutvecklare tillsammans med Bygderådet Umeå, och har varit ett uppskattat forum för dialog och kunskapsutbyte mellan byar och föreningar.

Vad händer nu?
Stöd till lokalt ledd utveckling går att söka under hela 2020 och ansökningar från orter/byar som tidigare inte sökt uppmuntras lite extra. Maxbeloppet är 35 000 kr per projekt och inom ramen för projektstödet är det också möjligt att söka 3 000 kr för upprättandet av en lokal utvecklingsplan – ett viktigt verktyg för byar att tycka till om och påverka utvecklingen i sin bygd.

Alla som har en idé om ett utvecklingsprojekt i sin by och som bidrar till nytta för hela bygden välkomnas att skicka in sin ansökan. Läs mer på: www.umea.se/landsbygdsstod

Nyckelord

Kontakter

Jennie Bergvall Kalén
Utvecklingsstrateg landsbygdsfrågor
Samhällsbyggnad, Umeå kommun
090-16 14 74, 0735-24 58 44
jennie.bergvall.kalen@umea.se

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum