Stiftelsen Skansen

En helt ny äppelsort har uppstått på Skansen!

Dela
Skansenäpplet. Foto: Kylliki Hellström.
Skansenäpplet. Foto: Kylliki Hellström.

En helt ny äppelsort har uppkommit på Skansen och visat sig vara ett fantastiskt gott äpple. Det är väldigt sällsynt enligt trädgårdsmästaren Andreas Hellström som nu kommer att föröka äpplet och skapa nya träd av sorten.

-Äppelträd som uppkommer genom frösådd kan utvecklas i princip hur som helst. Alla äppelsorter vi har idag är ympade från en kärnsådd och är egentligen samma äpple som det så kallade moderträdet, säger Andreas Hellström, trädgårdsmästare på Skansen. Chansen att en frösådd ska bli ett gott äpple är mycket liten.

Så när Andreas Hellström beslöt sig för att smaka de äpplen som hängde på ett litet träd ovanför Skansen-Akvariet var han inte speciellt hoppfull. Vilda äpplen är i regel sträva i smaken eller mycket sura. Men han blev glatt överraskad.

-Det är ett fantastiskt gott äpple, säger han. Sötma, syra och arom är väl avvägda. Fruktköttet är fast och vitt, och det är ett mycket saftigt äpple. Det är dessutom vackert för ögat, med röda strimmor på en gulvit botten.

Nu kommer han att ympa nya äppelträd av sorten, något som han också lär ut i kursverksamheten på Skansen. Det går under arbetsnamnet ’Skansen’ och om tre-fyra år kanske det kan vara möjligt att köpa ett litet unikt äppelträd på någon av Skansens marknader.

Den 29 mars hålls kursen ”Skapa ditt eget äppelträd” på Skansen Hantverk & Slöjd och den 8 april går det att lära sig mer om ”Underhållsbeskärning”.

Bilder

Skansenäpplet. Foto: Kylliki Hellström.
Skansenäpplet. Foto: Kylliki Hellström.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

Påsk på Skansen - marknad, pyssel och traditioner20.3.2018 07:00Pressmeddelande

Påsken firas med påsktraditioner i hus och gårdar, en påskmarknad full av hantverk, slöjd och påskgodis och med musik i Seglora kyrka, Älvrosgården och Missionshuset. I Skogens hus påskpysslas det hela påsklovet och på skärtorsdagen är det fri entré för alla barn som kommer klädda som påskkärringar och påskgubbar. Nytt för i år är att det finns kombibiljett för Junibacken och Skansen under påsklovet och fram till och med 15 april.

Kaffekassa hjälper berguvar i skärgården22.2.2018 10:28Pressmeddelande

Alla som druckit kaffe på Skansens Restauranger under parollen, "Visste du att Berguven föredrar kaffe latte" har varit med och bidragit till Skansens insamlingsprojekt för berguvarna. När kaffekassan räknades i slutet av året uppgick den till hela 140.000 kronor! -Det kommer att räcka en bra bit i vårt berguvsarbete, efter att i 30 år ha satt ut berguvar är det nu dags att göra en inventering av berguvar i Stockholms skärgård för att se vilken effekt utsättningen haft, säger Tomas Frisk som är chef för den zoologiska avdelningen på Skansen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum