Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

En idrottsrörelse för alla mot homo-, bi- och transfobi 

Dela
Denna veckan är det Stockholm Pride (digitalt). Riksidrottsförbundet uppmärksammar den viktiga festivalen vars huvudbudskap, att alla ska ha möjlighet att få vara sig själva och älska vem en vill, går helt i linje med idrottens värdegrund.

Idrotten är en arena för gemenskap, för många en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. 

För hbtq-personer har det dock inte alltid sett ut, eller ser ut så idag. Begränsande hetero- och cisnormer står inte sällan i vägen för aktiva och ledare att kunna vara en del av idrotten på bra villkor och vara sig själva och vara öppna med sin identitet eller sexuella läggning- något som kan påverka både mående och prestation negativt. 

Omklädningsrumsjargong, okunskap hos ledare om hbtq och könsindelning från tidig ålder är några trösklar som kan vara hindrande för hbtq-personer inom idrotten- och som nu utmanas på många ställen i Sverige genom att många vill förändra till det bättre. 

Vad görs idag inom idrotten? 

Idrottsrörelsen har gemensamt fattat beslut om ett strategiarbete för att forma framtidens idrott, Strategi 2025. Inom ramen för utvecklingsarbetet Strategi 2025 pågår ett arbete med att se över idrottens former och normer, däribland hetero- och cisnormer för att skapa utrymme för fler. Arbetet innebär i stort att se över för vem ens egen miljö är formad idag och vilka justeringar som behöver göras för att fler ska känna sig välkomna, kunna må bra och utvecklas inom idrotten. Det kan se väldigt olika ut inom olika idrotter och i olika föreningar, därför behöver varje förbund och förening se över sin egen miljö. 

En avgörande del i arbetet är att börja med sig själv och identifiera de privilegier (fördelar) som kommer med att tillhöra normen och kunna använda det till att nyttja en ev maktposition till att skapa utrymme för de som kanske inte är lika självklara i sammanhanget. Alla kan på så sätt vara en del i arbetet mot en mer hbtq-inkluderande idrott. 

För att komma igång med arbetet att se över den egna miljön finns en rad verktyg att använda på  inkluderandeidrott.se 

Utbildningen Fem steg mot en jämställd och inkluderande idrott är också en hjälp på vägen och erbjuds medarbetare inom SF och distrikt och den utbildningen går två gånger per år, digitalt.

Deltagande i Prideparader

Idrottsrörelsen har deltagit i Stockholm Pride sedan 2016 under parollen Idrottsrörelsen gör Sverige starkare. Ett trettiotal specialidrottsförbund med ca 1800 deltagare ifrån olika idrotter har deltagit de två sista åren och idrottsrörelsen har varit den största sektionen i Stockholm Pride parad (som är den näst största i världen!). 

Runt om i Sverige har distrikt och föreningar deltagit i lokala parader och visat det vi tillsammans slagit fast i vår värdegrund ,att idrotten ska vara för alla. Symboliken är tydlig . Tillsammans har vi visat att frågan är viktig för hela rörelsen och att när vi är många kan vi göra stor skillnad. 

Fokus på cisnormer och trans 

Kunskapen om cisnormer och trans har varit och är delvis låg i idrotten. För att höja kunskapsnivån och hittar vägar framåt ingår Riksidrottsförbundet och en rad specialidrottsförbund i ett samarbete med RFSL som heter Idrott för alla kroppar. Utmaningar inom olika idrotter lyfts och tillsammans diskuteras vad som behövs och kan göras framåt. 

Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna anordnar en transdag för specialidrottsförbunden i samband med att Winter Pride anordnas i Stockholm, där cisnormer och trans i idrotten belyses från olika vinklar. 

I februari anordnas en mångfaldskonferens i Karlstad av RF-SISU Värmland, Värmlands kommun och Karlstad Universitet med RF/SISU riks som samarbetspartner- även den har tema idrott och trans. Där erbjuds anställda inom idrotten en kunskapshöjning för att kunna arbeta mer initierat med frågan framöver.
Mer information samt anmälan:  http://www.idrottochmangfald.se/

Vill du veta mer om hbtq och idrott? 

Inkluderandeidrott.se 

Studie Hälsa och livsvillkor hos unga hbtq-personer (länk pdf)

Rapporter Hbtq och idrott 

Hbtq och idrott (länk) 

Heteronormativitet och gränsöverskridande i elitidrotten (länk) 

Idrott för alla kroppar- länk till sidan RFSL 

För mer information kontakta 

Sofia B Karlsson 
Sakkunnig och utbildningsansvarig inkludering, Riksidrottsförbundet
08-699 61 77

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna



Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye