Dramaten

En kärleksfull kväll för Gunnel Lindblom

Dela

Dramaten och Svenska Filminstitutet arrangerar i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman och SF Studios en minneskväll för att hylla Gunnel Lindbloms livsvärv som skådespelare och regissör. En kärleksfull kväll för Gunnel Lindblom äger rum på Lilla scenen den 18 december, då Gunnel skulle ha fyllt 90 år.

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.

En kärleksfull kväll för Gunnel Lindblom kommer fyllas med samtal, filmklipp, läsningar och personliga betraktelser. Medverkar gör skådespelare från Dramatens ensemble, regissörer och dramatiker som på olika sätt arbetat med eller haft en relation till Gunnel.

På scen syns bland andra Margaretha Byström, skådespelare, Margareta Garpe, dramatiker och regissör, Berit Gullberg, teaterförläggare, Jan Göransson, presschef Svenska Filminstitutet, Karin Helander, professor i teatervetenskap, Jan Holmberg, vd Stiftelsen Ingmar Bergman, Dag Kronlund, chef för arkiv och bibliotek Dramaten, Anna Pettersson, skådespelare och regissör, Henrik von Sydow, film- och tv-producent, Leif Zern, teaterkritiker och skådespelare Irene Lindh. Moderatorer är Hannes Meidal och Stina Ekblad. 

Gunnel Lindblom var verksam vid Dramaten under många år, både som skådespelare och regissör. 2017 gjorde hon en sista roll på Dramaten som Teresias, tillsammans med schäfertiken Orca, i Eirik Stubøs uppsättning Oidipus/Antigone. Bland de filmer hon medverkat i märks Det sjunde inseglet, Jungfrukällan, Nattvardsgästerna, Tystnaden, Älskande par och Flickorna. Under 70-talet satsade Gunnel Lindblom mer och mer på en karriär som regissör. På film regidebuterade hon med Paradistorg 1977, efter förlaga av Ulla Isaksson. Hennes sista produktion som regissör på Dramaten blev Ritter, Dene, Voss av Thomas Bernhard 2017.

Gunnel Lindblom gick bort den 24 januari 2021.

För mer information kontakta gärna:
Lena Törner, pressansvarig Dramaten lena.torner@dramaten.se

Jan Göransson, presschef Svenska filminstitutet jan.goransson@filminstitutet.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.
Ladda ned bild
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.
Gunnel Lindblom. Foto: Roger Stenberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Välkommen att bevaka premiären av En pjäs för de levande i en döende värld av Miranda Rose Hall2.8.2022 14:46:31 CEST | Pressinbjudan

Lördagen den 20 augusti, klockan 19.00 på Tornrummet. En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Regi: Malin Stenberg. Medverkande: Helmon Solomon. OSA senast 15 augusti till: pressinbjudan@dramaten.se

Sverigepremiär för klimatsmart föreställning på världsturné2.8.2022 13:25:12 CEST | Pressmeddelande

En pjäs för de levande i en döende värld (A Play for the Living in a Time of Extinction) är en monolog av den amerikanska ekofeministen Miranda Rose Hall, om vårt ansvar att motverka det sjätte massutdöendet. Pjäsen sätts upp i fjorton länder i samma konstnärliga koncept, utvecklat av den brittiska regissören Katie Mitchell. Sverigepremiär den 20 augusti på Tornrummet. –Jag vill att folk skall vara lite småförbannade när de lämnar salongen. Men med en stark känsla av att vi inte är ensamma på jorden, säger Malin Stenberg, som regisserar Dramatens uppsättning.

Dramaten och Järvaveckan för ett levande kulturliv och hållbart samhälle30.5.2022 13:01:20 CEST | Pressmeddelande

Unga Dramaten kommer till Spånga IP och Järvaveckan för att framföra monologer i den direktsända tv-kanalen Järvaveckan Live. På Dramatens egen scen visas två föreställningar av Den omättliga vägen för Järvaveckans gäster den 2 och 3 juni, och den 5 juni framträder Tensta Gospel Choir i samband med filmvisning av den Guldbaggenominerade dokumentären KÖREN - En film om Tensta Gospel Choir.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum