Södra Tjusts pastorat

En levande historia

Dela

Visste du att Västerviksbon Sture Larsson var en av de omkomna vid demonstrationerna i Lunde 1931 eller att Hans Anderberg är arkitekten bakom flera hus i centrala Västervik?

Fredagen den 28 maj invigs den fjärde etappen av Kyrkogården berättar. 14 nya porträtt på Nya kyrkogården i Västervik skildrar olika levnadsöden från kända och mindre kända personer i Tjustbygden. Den digitala rundvandringen Kyrkogården berättar lanserades 2018 och är ett samarbete mellan Västerviks Museum och Svenska kyrkan i Södra Tjust, som genom levande porträttbeskrivningar vill göra den lokala historian tillgänglig.

- Kyrkogården berättar är ett fantastiskt roligt samarbete med Svenska kyrkan. Personhistoria blir Tjust-historia. Vi vill väcka nyfikenhet på hur Tjustbygden förändrats genom tiderna genom några av de gestalter som varit delaktiga i samhällsutvecklingen berättar Olof Nimhed, museichef vid Västerviks Museum.

- Vissa av porträtten är mer inriktade på att beskriva individen och dennes livshistoria, andra porträtt inriktar sig mer på att beskriva hur näringslivet har utvecklats. Kyrkogården berättar synliggör bygdens kulturhistoria samtidigt berättelserna tillsammans skapar en förståelse för helheten säger Göran Svensson, kyrkogårdsansvarig i Södra Tjusts pastorat.

Sedan tidigare finns Kyrkogården berättar med cirka 55 porträtt på Gamla kyrkogården i Västervik och ytterligare 15 porträtt på Nya kyrkogården i Västervik. I kommande etapper finns planer på att utöka projektet till att omfatta flera kyrkogårdar.

- Vi planerar och jobbar för att Kyrkogården berättar så småningom ska finnas på samtliga kyrkogårdar i pastoratet berättar Göran Svensson, kyrkogårdsansvarig i Södra Tjusts pastorat.

Nyckelord

Kontakter

Göran Svensson
Kyrkogårdsansvarig
Södra Tjusts pastorat
0490-842 44

Olof Nimhed
Museichef
Västerviks Museum
0490-211 77

Bilder

Om

Södra Tjusts pastorat
Södra Tjusts pastorat
Hospitalsgatan 14
59333

0490-842 00https://www.svenskakyrkan.se/sodratjust

Södra Tjusts pastorat består av Västerviks församling, Gladhammar-Västrums församling, Törnsfalls församling, Hjorteds församling, Misterhults församling och Hallingeberg-Blackstads församling samt kyrkogårdsförvaltningen. En närvarande kyrka med glädje, gemenskap och framtidshopp.

Följ Södra Tjusts pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Södra Tjusts pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum