Försäkringskassan

En majoritet av de som söker assistansersättning för hjälp med andning är barn och unga

Dela
Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att följa upp och analysera antalet personer som beviljas eller får avslag på sin ansökan om assistansersättning för andningshjälp sedan lagändringen den 1 juli. I en delredovisning som myndigheten nu lämnat till regeringen visar det sig bland annat att en majoritet som ansöker är barn och unga.

− Barn och unga i åldern 0–19 år står hittills för 57 procent av nyansökningarna om assistansersättning för andningshjälp. Detta att jämföra med 47 procent för nyansökningar totalt sett. Det skulle kunna tolkas som en bekräftelse av att det fanns fler barn än vuxna som inte hade sitt behov av andningshjälp tillgodosett, och därför ansökte om assistansersättning, innan lagändringen, säger Signe Holmlund Armerin, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Några andra slutsatser i delrapporten är att:

  • Många av de som har ansökt uppfyller inte grundläggande förutsättningar för att hjälp med andning ska ge rätt till assistansersättning.
  • När assistansersättning beviljas är det vanligare att andning bedöms vara ett så kallat grundläggande behov för barn och unga än för vuxna.
  • Lagändringen har bidragit något till att barn som behöver hjälp med andning har fått sådan hjälp genom assistansersättning.
  • När andning bedöms vara ett så kallat grundläggande behov beviljas i genomsnitt fler assistanstimmar totalt.

Slutredovisningen av uppdraget ska ske senast den 7 juni 2021.

Du kan läsa delrapporten i sin helhet på Försäkringskassans hemsida.

Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye