Försäkringskassan

En majoritet av de som söker assistansersättning för hjälp med andning är barn och unga

Dela

Försäkringskassan har fått i uppdrag av regeringen att följa upp och analysera antalet personer som beviljas eller får avslag på sin ansökan om assistansersättning för andningshjälp sedan lagändringen den 1 juli. I en delredovisning som myndigheten nu lämnat till regeringen visar det sig bland annat att en majoritet som ansöker är barn och unga.

− Barn och unga i åldern 0–19 år står hittills för 57 procent av nyansökningarna om assistansersättning för andningshjälp. Detta att jämföra med 47 procent för nyansökningar totalt sett. Det skulle kunna tolkas som en bekräftelse av att det fanns fler barn än vuxna som inte hade sitt behov av andningshjälp tillgodosett, och därför ansökte om assistansersättning, innan lagändringen, säger Signe Holmlund Armerin, verksamhetsutvecklare på Försäkringskassan.

Några andra slutsatser i delrapporten är att:

  • Många av de som har ansökt uppfyller inte grundläggande förutsättningar för att hjälp med andning ska ge rätt till assistansersättning.
  • När assistansersättning beviljas är det vanligare att andning bedöms vara ett så kallat grundläggande behov för barn och unga än för vuxna.
  • Lagändringen har bidragit något till att barn som behöver hjälp med andning har fått sådan hjälp genom assistansersättning.
  • När andning bedöms vara ett så kallat grundläggande behov beviljas i genomsnitt fler assistanstimmar totalt.

Slutredovisningen av uppdraget ska ske senast den 7 juni 2021.

Du kan läsa delrapporten i sin helhet på Försäkringskassans hemsida.

Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Sju procent av covidrelaterade sjukskrivningar längre än 90 dagar19.1.2021 09:00:00 CETPressmeddelande

Pandemin innebar en kraftig ökning av antal sjukskrivna under våren 2020. Den absoluta majoriteten av covidrelaterade sjukskrivningarna var korta men sju procent av alla sjukfall med covidrelaterade diagnoser blev längre än tre månader. Samtidigt har färre medicinska rehabiliteringsinsatser genomförts till följd av pandemin. Detta visar en ny rapport från Försäkringskassan om pandemins effekter på sjukförsäkringen.

Försäkringskassan ändrar tidsgränser för läkarintyg11.12.2020 15:00:00 CETPressmeddelande

Försäkringskassans ledning beslutar i dag att ändra hanteringen av läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och intyg vid ansökan om vab från och med tisdagen den 15 december. Åtgärden som innebär att intygen begärs in från och med dag 22 syftar till att avlasta hälso- och sjukvården. Försäkringskassan föreslår också regeringen att fatta de beslut som krävs för att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg avseende smittbärarpenning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum