Kungliga Operan

En midsommarnattsdröm sänds live till hela världen via Operavision

Dela
Fredag 12 juni kl 19.00 får operaälskare runt om i världen chans att se Tobias Theorells uppsättning av Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm från Kungliga Operan, när föreställningen sänds live via Operavision - en del av EU:s program Kreativa Europa.
En midsommarnattsdröm, Kungliga Operan 2023. Foto. Kungliga Operan / Sören Vilks
En midsommarnattsdröm, Kungliga Operan 2023. Foto. Kungliga Operan / Sören Vilks

När Shakespeares eviga saga framförs på Kungliga Operan är skogen en metafor för människornas rädslor och svagheter. I Tobias Theorells uppsättning förstärks det könsöverskridande i Brittens operatolkning av berättelsen genom Magdalena Åbergs kostymer och samspelet mellan sopranen Elin Rombo och countertenoren Rodrigo Sosa Dal Pozzo i rollerna som Titania och Oberon. Som Puck ser vi Robert Fux, som iklädd kortbyxor skapar kaos i både människors och gudars världar, illustrerat av scenografen Lars-Åke Thessman.

»Lars-Åke Thessman kan bara beskrivas som teaterkunglighet med över tio uppsättningar på Kungliga Operan på sin meritlista, och otaliga andra för opera- och teatersällskap över hela Europa under en lång och lysande karriär. Vi är otroligt lyckligt lottade som får ta del av hans konstnärskap«, säger operachef Michael Cavanagh.

Se föreställningen på Operavision här.

Sändningen är ett samarbete mellan Kungliga Operan och Operavision - en del av EU:s program Kreativa Europa.

Medverkande
 
TITANIA: Elin Rombo
PUCK: Robert Fux
MAGER: Jan Sörberg
THESEUS: Kristian Flor
HIPPOLYTA: Katarina Leoson
LYSANDER: Jihan Shin
DEMETRIUS: David Risberg
SPINDELVÄV: Anna Danielsson
ÄRTBLOMMA: Hanna Wåhlin
 
DIRIGENT: Simon Crawford Phillips

Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

MUSIK: Benjamin Britten
TEXT: Benjamin Britten och Peter Pears, efter William Shakespeare
REGI: Tobias Theorell
SCENOGRAFI: Lars-Åke Thessman
KOSTYM: Magdalena Åberg
LJUS: Torben Lendorph
KOREOGRAFI: Joakim Stephenson
 
Operan framförs på engelska.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En midsommarnattsdröm, Kungliga Operan 2023. Foto. Kungliga Operan / Sören Vilks
En midsommarnattsdröm, Kungliga Operan 2023. Foto. Kungliga Operan / Sören Vilks
Ladda ned bild

Om

Kungliga Operan
Kungliga Operan
Box 16094
103 22 Stockholm

08-791 43 00https://www.operan.se/

Kungliga Operan är sedan 1773 Sveriges nationalscen för opera och balett.

Följ Kungliga Operan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungliga Operan

Skolbarn i Flemingsberg lär känna opera och balett i ny flerårig satsning1.6.2023 10:25:31 CEST | Pressmeddelande

Från i höst erbjuder Kungliga Operan, i samarbete med Huddinge kommun, alla barn på lågstadiet i fyra Flemingsbergs-skolor att lära sig mer om opera, balett och klassisk musik och dessutom själva få prova på konstformerna. Projektet, som finansieras gemensamt av kommunen och fastighetsägaren och stadsutvecklaren Fabege, är planerat att hålla på i tre års tid. Under våren gjordes ett test där barnen fick uppleva blåsmusik och pröva att sjunga opera. Försöket blev så uppskattad att projektet nu får en fortsättning och även utökas till fler skolor.

Tidlös tåspets och tragik i vårens stora balettpremiär23.5.2023 08:44:21 CEST | Pressmeddelande

Plats på scen för Kungliga Baletten i sir Kenneth MacMillans klassiska koreografi av den tragiska men ändlöst vackra kärlekshistorien Manon, skapad 1974 och stilbildande för nutida dramatiskt berättande balett. Vid några av föreställningarna gästspelar den internationellt hyllade stjärnsolisten Friedemann Vogel, i rollen som Des Grieux. Premiär på Kungliga Operans stora scen den 26 maj kl 19.00.

Kungliga Operan säljer tusentals skräddarsydda plagg, exklusiva tyger och unik rekvisita i största förrådsrensningen hittills22.5.2023 13:31:49 CEST | Pressmeddelande

Den 8 - 12 juni är det dags för Kungliga Operans stora försäljning av scenkostymer, rekvisita och tyger från förrådet i Gäddviken i Nacka. Under fem dagar ska förråden rensas och det finns chans att fynda unika klädesplagg sydda i Operans egen kostymateljé, många märkta med namn på dem som burit plaggen. Även exklusiva tyger säljs samt rekvisita från en mängd olika uppsättningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum