RF/SISU

En miljon kronor delas ut i stipendier från Tore A Jonassons stiftelse

Dela

Sex idrottsföreningar och två konstnärer tilldelas stipendier på 100 000 kronor och 200 000 kronor vardera ur Tore A Jonassons stiftelse. Riksidrottsförbundet samarbetar med stiftelsen som också driver Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum.

Följande idrottsstipendiater för 2020 har utsetts av Stiftelsens idrottsnämnd i samarbete med Riksidrottens vänner och får 100 000 kronor vardera:

  • Torns Ryttarförening, Lund
  • Simon sportklubb, Örebro
  • Askim Billdal Gymnastikskola, Särö
  • IFK Stockholm Simklubb, Stockholm
  • KFUK-KFUM Alvik Basketklubb, Bromma/Stockholm
  • Örebro SK Ungdomsklubb, Örebro

Simon Sportklubb lyckades under sommarlovet genomföra utomhusaktiviteter i olika stadsdelar i Örebro så bra att antalet medlemmar ökade och antalet som provade på nya aktiviteter ökade. Detta samtidigt som integrationen främjades. I Askim Billdal Gymnastikskola har man tränat mer än någonsin och gemenskapen har stärkts genom att tävla på distans och hitta nya pass för sina medlemmar i åldersspannet 3 år upp till seniorer.

- Samtliga idrottsstipendiater har på olika kreativa och säkra sätt hanterat pandemins effekter på idrotten. Det är inspirerande och imponerande att se hur idrottsföreningarna ställer om och arbetar för medlemmarnas bästa även i denna svåra tid och det känns mycket bra att med hjälp av stipendierna kunna bidra till deras fortsatta arbete, säger Py Börjeson, ordförande Tore A Jonassons stiftelse.

Årets konststipendier à 200 000 kronor går till två stipendiater som utsetts av stiftelsens konstnämnd:

  • Märta König
  • Johan Strandahl


Motiveringar:

Märta König söker sig med färg och form in i en egensinnig zon mellan abstraktion och figuration. Målningarna stänker av färgpoesi och natur och uppsöker, snarare än undviker, komplikationer. Aldrig slentrian utan hela tiden modigt prövande, vackert levande och busigt rått.

Johan Strandahl är skulptör, tecknare och objektsmakare som i sitt konstnärskap demaskerar vår vardag och konsumtion. Genom att minutiöst och konstfullt återskapa det som massproduceras får Strandahl oss att se vår konsumtion och i detta också vansinnet i den glättade yta som omger oss – den vi tar för givet, den som vi sällan reflekterar över.

Mer information om Konsthall 16 (länk)

Mer information om Riksidrottsmuseum (länk)

För mer information kontakta

Py Börjeson
Ordförande Tore A Jonassons stiftelse
076-110 66 22
pyborjeson@gmail.com

Riksidrottsförbundet samarbetar med Tore A Jonassons stiftelse som bland annat årligen delar ut stipendier till idrottsföreningar och konstnärer. Tore A Jonasson själv hade två stora intressen i livet; konst och idrott. Förutom att dela ut stipendier så driver stiftelsen Konsthall 16 på Riksidrottsmuseum sedan 2019 och köper in konst till stiftelsens samling.

Nyckelord

Kontakter

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum