Universitetssjukhuset Örebro

En miljon kronor till forskning om rehabilitering efter covid-19

Dela

Covid-19-pandemin har drabbat miljontals människor världen över. De som drabbas av viruset får väldigt olika grad av påverkan på kroppen både under sjukdomsförloppet och efteråt. Därför är det viktigt med patientanpassade behandlingsmetoder. Forskaren Yvonne Freund-Levi har fått drygt en miljon kronor från Afa Försäkring för att studera behovet av rehabilitering efter covid-19.

Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Coronavirus, foto: Region Örebro län.

– I vår forskning kommer vi att undersöka hur fysiska, psykiska och kognitiva funktioner samt biomarkörer har påverkats hos patienter som haft covid-19, säger Yvonne Freund-Levi, överläkare inom psykiatrin vid Universitetssjukhuset Örebro samt lektor och docent i klinisk neurovetenskap vid Örebro Universitet.

I studien ingår att undersöka patienternas hälsorelaterade livskvalitet och arbetsförmåga. Tanken är att en studie av fysiska, psykiska och kognitiva funktioner hos patienter som genomgått en infektion med covid-19 kan bidra till att utveckla mer personliga behandlingsmetoder, minska sjukfrånvaro och ge snabbare återhämtning.

– Vi kommer att under minst två år följa de patienter inom Region Örebro län som har haft en covid-19 infektion. Vi planerar att studera deras symtom, samt uttryck av biomarkörer för att sedan kunna sammankoppla detta med data från Försäkringskassan kring återgång i arbete, säger Yvonne Freund-Levi.

Samarbetsprojekt som ska ge personcentrerade behandlingsmetoder  

Projektet är ett samarbete mellan psykiatriska öppenvården, neuro- och rehabmedicinska kliniken och geriatriska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro samt Göteborgs universitet.

– Studien väntas ge en bild av vilka rehabiliteringsbehov covid-19-patienter har och genom personcentrerade behandlingsmetoder påskynda rehabilitering och återgång i arbete, avslutar hon.

Vid frågor kontakta

Yvonne Freund-Levi
Överläkare, lektor och docent i klinisk neurovetenskap
Psykiatrisk rehabilitering, överläkare specialist psykiatri, geriatrik
Universitetssjukhuset Örebro, hälso- och sjukvården
Region Örebro län
Mail: yvonne.freund-levi@regionorebrolan.se, yvonne.freund@oru.se
Telefon: 073 – 684 11 30

Faktaruta

Afa Försäkring ägs av arbetsmarknadens parter (Svenskt Näringsliv, LO och PTK). Kommuner och regioner är deras största uppdragsgivare. De försäkrar anställda i den privata sektorn, kommuner och regioner genom kollektivavtal. Nu satsar de på forskning kring effekterna av den pågående pandemin. Det är inom forskningsområdena arbetsmiljö och hälsa. Tretton projekt har beviljats varav ett anslag gick till Region Örebro län. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Coronavirus, foto: Region Örebro län.
Ladda ned bild
Forskaren Yvonne Freund-Levi, foto: Jesper Mattsson.
Forskaren Yvonne Freund-Levi, foto: Jesper Mattsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Universitetssjukhuset Örebro
Universitetssjukhuset Örebro
Södra Grev Rosengatan
701 85 Örebro

http://www.regionorebrolan.se/uso

Det personliga universitetssjukhuset

Som universitetssjukhus vill vi erbjuda våra patienter en modern och tillgänglig sjukvård på bästa möjliga vetenskapliga grund. Du som bor i Örebro län kan vara trygg i att ha tillgång till specialistsjukvård i din närhet. Flera specialiteter är uppmärksammade utanför landets gränser och forskning bedrivs inom många områden. USÖ har ca 550 vårdplatser och är ett av landets sju universitetssjukhus. Det är också en av länets största arbetsplatser med mer än 3 500 anställda.

Tillsammans med Örebro universitet utvecklar vi medicinsk forskning och utbildning. Samarbetet har bland annat lett till att en komplett läkarutbildning erbjuds i Örebro från och med 2011. Den nya läkarutbildningen medverkar till att lösa den nationella bristen på läkare och bidrar till att förbättra tillgängligheten i vården. För USÖ innebär läkarutbildningen stora möjligheter för fortsatt utveckling som universitetssjukhus, inte bara beträffande undervisning, utan också vad gäller forskning och högspecialiserad vård.

Följ Universitetssjukhuset Örebro

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universitetssjukhuset Örebro

Unikt test utvecklat i Örebro ska hjälpa vid hörselnedsättning12.3.2021 14:00:00 CET | Pressmeddelande

I det talade språket är språkljuden de allra minsta komponenterna. Vid en hörselnedsättning kan personen uppfatta vad någon säger även om något språkljud faller bort. Hjärnan fyller då i det automatiskt. ”Om fler språkljud börjar falla bort blir det svårt att hänga med i samtal. Jag har tagit fram ett nytt test för att mäta hur olika svenska språkljud uppfattas”, säger forskaren Erik Witte.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum