Uppsala stift

En ny diakon och fyra nya präster till Uppsala stift

Dela

Söndagen den 16 januari vigs en ny diakon och fyra nya präster till tjänst i Uppsala stift av biskop Karin Johannesson.

Foto: Magnus Aronson /Uppsala stift
Foto: Magnus Aronson /Uppsala stift

Vigningen sker i Uppsala domkyka klockan 11.00 utfrån rådande restriktioner, läs mer om detta på Uppsala pastorats hemsida. 

Till diakon vigs:

Irja Carlsson är född i Hudiksvallsbygden församling och kommer från Hudiksvall. Hon har en Lärar- och rektors examen från högskolan i Gävle och Mittuniversitetet. Irja har fått tjänst som diakon i Söderala pastorat.

Till präst vigs: 

Marie Nordenstorm är född i Geta församling och kommer från Åland. Hon har en teologie magisterexamen från Uppsala universitet. Marie har fått tjänst som pastorsadjunkt i Sigtuna församling.

Mattias Granfrid är född i Arnäs församling och kommer från Örnsköldsvik. Han har en teologie magisterexamen från Uppsala universitet. Mattias har fått tjänst som pastorsadjunkt i Almunge församling.

Heiner Helm är född i Würzburg och kommer från Tyskland men bor numera i Uppsala. Han har en grundskollärarexamen från universitetet i Erlangen-Nürnberg och en teologie masterexamen från Johannelunds teologiska högskola i Uppsala. Heiner har fått tjänst som EFS-präst i Lötenkyrkan i Uppsala.

Hannes Huusko är född i Gottsunda församling och kommer från Uppsala​. Han har en teologie magisterexamen från Uppsala universitet. Hannes har fått tjänst som pastorsadjunkt i Helga Trefaldighets församling i Uppsala.

Diakonens uppgift i Svenska kyrkan är leva som Kristi tjänare och hjälpa människor att gestalta Guds kärlek. Diakonen ska försvara människors rätt, stå på de förtrycktas sida och uppmuntra och frigöra Guds folk till det som är gott, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

En präst skall i sitt uppdrag leva som Kristi tjänare, öppen för människors behov och i sitt sinne vara vänd till Gud och hela skapelsen. Med trohet och klokhet skall prästen ge Guds folk vad det behöver för att renas och mogna i tron, så att Guds kärlek blir synlig i världen. 

Bilder från vigningen finns tillgängliga från måndag, kontakta pressekreterare Emelie Petersson. 

Kontakter

Bilder

Foto: Magnus Aronson /Uppsala stift
Foto: Magnus Aronson /Uppsala stift
Ladda ned bild

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2021-12-31) 827 604 personer varav 56,5 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.

Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.

 

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum