Umeå kommun

En ny förskola byggs i området Mariedal

Dela
Umeå kommun planerar att bygga en ny förskola i området Mariedal. Den nya förskolan byggs i den västra delen av Mariedalsparken, till skillnad från den tidigare förskolan Varglyan, som var placerad i den östra delen av parken. Den nya placeringen gör att dagvattnet kan rinna undan på ett bättre sätt och att biltrafik kan nå förskolan från Vargvägen.

– Tanken med placeringen av förskolan är det ska vara mer trafiksäkert. Platsen där vårdnadshavare kör in för att hämta och lämna sina barn kommer att vara separerad från platsen där varutransporter kör in. Den tidigare förskolan Varglyan hade en placering som gjorde att den saknade en trafiksäker infart, säger Oskar Johansson, byggprojektledare Umeå kommun.

Det finns ett stort behov av förskoleplatser i området. Den tidigare förskolan Varglyan bedömdes inte vara i tillräckligt gott skick för att bygga ut med fler avdelningar och revs år 2020.

– Förskolan Mariedal byggs med sex avdelningar och rymmer 100 barn, berättar Oskar Johansson, byggprojektledare Umeå kommun.

Planen är att förskolan ska börja byggas våren 2023 och vara klar under våren 2025. Den park och grusplan som försvinner när den nya förskolan byggs ersätts med ny parkmark på andra sidan parken. Mariedalsparken kommer att utvecklas till en stadsdelspark och fungera som en trevlig mötesplats med aktiviteter för de boende i området. De synpunkter Umeåborna lämnade i dialogarbetet hösten 2020 finns med som ett underlag för arbetet med utformningen av parken.

Mer information

Frågor om förskolan Mariedal:

Oskar Johansson
byggprojektledare
Umeå kommun
090–16 23 25
oskar.johansson@umea.se

Frågor om Mariedalsparken:

Maria Östlund
projektledare
Umeå kommun
090–16 53 37
maria.ostlund.2@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum