Strängnäs stift

En ny präst vigd i Strängnäs stift

Dela

Idag, söndag den 23 januari, vigde biskop Johan Dalman en ny präst till tjänst i Svenska kyrkan och Strängnäs stift. Vigningen skedde i domkyrkan och biskopen assisterades av domprost Christofer Lundgren och församlingsdiakon Ulf Klingowström.

Foto: Marlene W Antonson
Foto: Marlene W Antonson

Biskop Johan Dalman predikade om hur den utstötta samariska kvinnans möte med Jesus förvandlade hennes inre och hon blev en budbärare av hans ord.

– Nu ska du, Fredrik, så ut det glada budskapet i ord och handling: i dop- och vigselsamtal, i sorgehusbesök och griftetal, konfirmationsundervisning och söndagspredikningar, i prat på bygden och handlingar i vardagen och på golvet bland spädbarnsföräldrar och småttingar.

– Och du ska skörda  skörda vad andra sått före dig i vad de sagt och gjort, sa biskop Johan Dalman.

Ny präst:
Fredrik Sollner,som kommer att tjänstgöra året som pastorsadjunkt i Ösmo-Torö församling.

 Jag visste tidigt att jag skulle verka inom kyrkan på något sätt, men inte hur. Jag har arbetat som bland annat truckförare, vaktmästare och säljare innan jag blev klar över min prästkallelse, säger Fredrik Sollner.

Han har tidigare bott i Södertälje i Strängnäs stift.

 Det ska bli kul att komma till en liten församling eftersom jag själv kommer från landsbygden utanför Söderköping. Jag ser fram emot att lära känna min församling och att få utvecklas till den präst jag kommer att vara med hjälp av mina medarbetare och församlingsbor.

Under studietiden har Fredrik Sollner fördjupat sig inom kyrko- och missionsstudier, särskilt ekumenik och interreligiösa relationer.

 Inför min magisteruppsats levde jag en tid i Sri Lanka, på ett ekumeniskt college med studenter från anglikanska, metodistiska och baptistiska samfund. I framtiden hoppas jag på att få jobba mer med ekumeniska frågor, både på hemmaplan men kanske också utomlands. Att se sig om i världen ger ett vidgat perspektiv på vilken enorm familj vi kristna är en del av, säger Fredrik Sollner.

En nyvigd präst tjänstgör som pastorsadjunkt i särskild introduktionsförsamling under sitt första år som präst. Därefter är hon/han behörig att söka tjänst i Svenska kyrkan.

Vigningen skedde i ordinarie gudstjänst i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men sändes också digitalt via Strängnäs stifts youtube-kanal.

För mer information:
Charlotte Bachelder
Stiftsadjunkt med ansvar för rekrytering
Tel: 0152-234 85

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Marlene W Antonson
Foto: Marlene W Antonson
Ladda ned bild

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum