Riksteatern

En okänd berättelse om dövsamhällets historia

Dela

Föreställningen Gråtende hender gestaltar dövas situation under Förintelsen. Vad hände med döva och personer med funktionsvariationer före och under andra världskriget? Föreställningen är baserad på b.la. intervjuer med överlevare och är ett gästspel från Teater Manu. Premiär 28 augusti i Göteborg.

- Inspirerad av intervjuer med flera döva överlevande skapade jag två levnadsöden. I föreställningen lär vi känna dem som Hans och Gertrud. De är två fiktiva karaktärer, men allt de säger är baserat på verkliga historier eller händelser, säger regissören och manusförfattaren Bentein Baardson.

Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Gråtende hender är ett gästspel av norska Teater Manu, som genom åren har utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Teater Manu har också fått inspiration från förintelsemuseet i Jerusalem, Oslo och Berlin.

- Alla döva har en historia och dövsamhället har många rötter. Vi behöver synliggöra de här historierna, och vi ser att det blir fler och fler av dom nu. Det är viktigt för döva att kunna känna tillhörighet och ägandeskap till historierna. Det är en viktig föreställning som ska visas världen runt, och jag är därför glad att Sverige blir vårt första stopp på den här resan!, säger Mira Zuckerman, konstnärlig ledare på Teater Manu.

Gråtande hender är ett slags dokudrama där berättelser från flera individuella öden flätas samman till en historia med en berättare som leder oss genom föreställningen. Föreställningen ges på internationella tecken och engelskt tal. På Sverigeturné 28 augusti-1 september. Förintelseöverlevare Jacob Ehernfeld från Israel, vars berättelser är en central del av pjäsen, kommer att närvara i Stockholm den 31 augusti.

MEDVERKANDE Eitan Zuckermann Ronny Patrick Jacobsen Ipek D. Mehlum Kjersti Fjeldstad

KONSTNÄRLIGT TEAM Manus och regi: Bentein Baardson Scenograf och kostymdesign: Ingeborg Kvamme Manus och språkkonsulent: Sølvi R. Zuckermann Ljuddesign: Erik Hedin Ljusdesign: Torkel Skjærven Videodesign: Simon Valentine

För mer information samt turnéplan: http://www.tystteater.se/gratendehender

Pressbilder finns på: http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/gratendehender

Kontakter

För mer information: Anna Gerdin Press- och PR-ansvarig anna.gerdin@riksteatern.se Tel: 070- 637 59 40

Bilder

Ladda ned bild
Gratende hender DagJenssen2-1024x683
Gratende hender DagJenssen2-1024x683
Ladda ned bild

Om

Riksteatern
RiksteaternRiksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.

Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

riksteatern.se

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Sign Language Arts Night 2022 – världskända artister möts för att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst9.11.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Den 23–26 november bjuder Riksteatern Crea, Nordens största producent av scenkonst på teckenspråk, in artister från hela världen till Sign Language Arts Night. Teckenspråk står i fokus och under evenemanget utövas poesi, VV (visual vernacular) och andra former av teckenspråkskonst. Målet är att utveckla och synliggöra teckenspråkskonst som scenkonst. Sign Language Arts anordnas för andra året i rad och är unikt i sitt slag.

Nyskriven dramatik, häxkraft och uppmärksammat kebabbråk - här är Riksteaterns repertoar för våren 20237.11.2022 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Komedin kontemplerar över politiken när ideologiska antagonister och omtvistade kebabfläckar blir teater. Dansen utforskar könsstereotyper och dansritualer i ljudlandskap. Hela tio urpremiärer avhandlar dystopier, omprövade klassiker och pojkar i en sorgesam värld. Våren hos Riksteatern tar plats över hela Sverige och skyggar inte för samhällets smärtpunkter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum