Åklagarmyndigheten

En person åtalas för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar

Dela

En 58-årig man har i dag åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen misstänks för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om sju försvarsanläggningar på ett hemligt forum på internt. Han är den tredje personen som åtalas för den här typen av brott. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

– Jag menar att mannen har spridit uppgifter i vad jag skulle säga ett så kallat hemlig rum på ett forum på nätet. Det är viktigt att nu få prövat hur allvarligt det är att sprida uppgifter av det här slaget via internet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Enligt åklagaren handlar det om svårupptäckta brott.

– De här brotten har antagit mer elakartade former, genom att digital media har gjort det möjligt att kopiera stora mängder material och snabbt, som i detta fallet, distribuera dem via internet. Med tanke på det rådande säkerhetsläget är det allvarligt att sprida uppgifter om försvarsanläggningar, säger Mats Ljungqvist.

Tidigare har åklagaren åtalat två personer för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Åtal första ärendet 6 augusti 2019

Åtal andra ärendet 20 januari 2020


Målnummer Västmanlands tingsrätt B 2082-20

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig på telefon för media i dag kl. 13.30-15, 010-562 53 85.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum