Åklagarmyndigheten

En person åtalas för att ha spridit uppgifter om militära anläggningar

Dela

En 42-årig man har i dag, fredag den 5 februari åtalats misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Personen misstänks för att själv och tillsammans med andra ha spridit hemliga och känsliga uppgifter på ett hemligt forum på internt. Han är den fjärde personen som åtalas för den här typen av brott.

– Jag påstår att mannen har sammanställt en kartstruktur i vilken han själv samt via andra personer, sammanställt och tillgängliggjort hemlig information om ett stort antal försvarsanläggningar. Hur många anläggningar det är frågan om kan jag inte gå in på, men det är en ansenlig mängd, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist.

Enligt åklagaren handlar det om allvarliga brott som kan få stora konsekvenser för Sveriges säkerhet.

– Försvarsanläggningar är normalt skyddsobjekt som innehåller skyddsvärden som inte får exponeras för utomstående och som därför behöver ett förstärkt skydd. De fyller en viktig funktion i den pågående uppbyggnaden av totalförsvaret. Skyddsobjekt är i regel belagda med tillträdesförbud och typiskt sett är det även förbjudet att avbilda, beskriva och mäta dem. Med tanke på det rådande säkerhetsläget är det allvarligt att sammanställa och sprida uppgifter om försvarsanläggningar, säger Mats Ljungqvist.

Straffskalan för brottet ”grov obehörig befattning med hemlig uppgift” är fängelse i högst 4 år.

– Jag menar att gärningen är allvarlig och att gärningen, för det fall mannen döms, har ett betydande straffvärde, avslutar Mats Ljungqvist.

Målnummer i Örebro tingsrätt: B 842-19 

Kontakt

Kammaråklagare Mats Ljungqvist är tillgänglig på telefon för media i dag fram kl. 13.30, 010-562 53 85.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Dom i mål där en man är misstänkt för våldtäkter i RFSL:s lokaler i Stockholm19.4.2021 10:16:23 CEST | Pressmeddelande

På onsdag den 21 april kl. 11 meddelar Stockholms tingsrätt dom i ett mål där en 56-årig man är åtalad för sex fall av våldtäkt och två fall av sexuella ofredanden. De fyra målsäganden är asylsökanden som sökt hjälp hos mannen då han arbetade som migrationskonsulent på RFSL Stockholm. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon efter att dom meddelats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum