Socialdemokraterna

En rättvis klimatomställning för vanligt folk

Dela

Socialdemokraterna presenterar i dag ett paket för en rättvis klimatomställning för vanligt folk.

– Att klara klimatomställningen är vårt gemensamma ansvar. Vi behöver alla bidra, men det har varit för dyrt och svårt för många att ställa om. Därför går vi socialdemokrater till val på en klimatpolitik för vanligt folk. Vi vill göra det möjligt för fler att leva och resa klimatvänligt och samtidigt kapa sina kostnader. Samtidigt som vi sänker utsläppen ska vi stärka beredskapen mot extremväder, säger finansminister Mikael Damberg.

– Klimatförändringarna är vår tids ödesfråga. Extremväder som skyfall, torka och skogsbränder hotar folks hem och försörjning och ställer till med stora problem i samhället. Därför behöver vi ställa om vårt samhälle fortare. Det krävs en klimatpolitik som fungerar för vanligt folk i hela landet – varje dag. Därför presenterar vi nu ett paket för en rättvis omställning, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Nu vill vi öka takten i industrins omställning för att gynna vanligt folk, med fler bra jobb och bättre livsvillkor i orter som tidigare kämpat med arbetslöshet och bristande välfärd. Att svensk industri blir världsledande är bra för hela samhället. Vi socialdemokrater vet att en klimatomställning som fungerar för vanligt folk i hela landet är den största möjligheten vi har att göra Sverige rikare. Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre.

Förbättrad laddinfrastruktur
Vi vill undanröja de hinder som finns mot att få tillgång till egna laddstolpar, särskilt för de som bor i hyresrätt och bostadsrätt. Dessutom ska antalet publika laddstolpar, de som är tillgängliga för allmänheten, minst fördubblas till 2030 från drygt 15 000 till över 30 000. Du ska kunna jämföra pris och inte behöva registrera dig hos en mängd olika operatörer.

Energieffektivisering för flerbostadshus
Vi vill öka renoveringstakten med ett stöd för energieffektivisering också i flerbostadshus. Renovering av äldre bostäder kan förbättra inomhusmiljön och sänka kostnader och utsläpp från uppvärmning.

Fortsatta klimatinvesteringar
Vi vill se till att klimatinvesteringarna fortsätter och under nästa mandatperiod vill vi utveckla Klimatklivet med en tydligare inriktning på att underlätta klimatomställning för vanligt folk.

Beredskapen för extremväder som torka och vattenbrist ska stärkas
Fokus ska flyttas från planering till genomförande, och lagstiftning, finansieringsbehov och ansvaret för beredskapen ses över och analyseras.

Reformerat reseavdrag
Reseavdraget ska bli färdmedelsneutralt, avståndsbaserat och med tydligare landsbygdsprofil. Ungefär 260 000 fler beräknas få del av reseavdraget samtidigt som vi vill höja ersättningsnivåerna till 25 kronor per mil. Som exempel skulle en undersköterska som tar tåget mellan Köping och Västerås få 8 400 kr i ersättning att jämföra med 0 kr i dagens system.

Avgiftsfri kollektivtrafik för gymnasieelever och studenter
En stor grupp unga ska under sommarlovet få möjlighet till avgiftsfri kollektivtrafik. Unga ska inte behöva tacka nej till ett jobb för att pengarna inte räcker till.

Omfattande investeringar i både ny och befintlig järnväg
Vi behöver mer järnväg och bättre järnväg. Den socialdemokratiska ledda regeringen gör nu den största satsningen på ny infrastruktur i modern tid. Den måste fortsätta.

Fortsatta investeringar i den gröna omställningen för att skapa tiotusentals nya jobb för vanligt folk i hela landet
Vi vill öka takten i industrins omställning för att det kommer vara bra för vanligt folk, med fler bra jobb och bättre livsvillkor i orter som tidigare kämpat med arbetslöshet och bristande välfärd. Sverige har inte råd att låta alla de möjligheter klimatomställningen innebär rinna oss ur händerna.

Presskontakt
Martin Persson, pressekreterare

072-223 67 27, martin.persson@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum