Europaparlamentet

"En runda till" tävlar om prestigefyllt filmpris

Dela

Svensk-danska filmen "En runda till" har chans att vinna det prestigefyllda LUX-publikpriset 2021. För första gången är allmänheten med och röstar fram vinnaren.

Tre filmer är nonimerade till Europaparlamentets och European Film Academys filmpris, LUX-publikpriset. En av de tävlande är "En runda till" med Mads Mikkelsen i en av huvudrollerna. Filmen är en svensk-dansk-nederländsk samproduktion och är regisserad av Thomas Vinterberg.

LUX-publikpriset för europeisk film är ett nyinstiftat pris där allmänheten, tillsammans med Europaparlamentariker, är med och utser vinnaren. Syftet är att stärka banden mellan politiker och medborgare genom att bjuda in den europeiska filmpubliken att rösta på sin favorit. 

Dokumentärfilmen "Collective" från Rumänien och dramafilmen "Corpus Christi" från Polen är de två andra filmerna som har chans att kamma hem LUX-publikpriset. Röstningen är öppen till den 23 maj och vinnaren utses vid en ceremoni i Europaparlamentet den 9 juni. 

Det går att se de nominerade filmerna i alla EU-länder och de är textade på alla 24 officiella språk. Vinnarfilmen kommer att anpassas för syn- och hörselskadade och marknadsförs runt om i EU-länderna. 

Läs mer om priset och rösta: https://luxaward.eu/sv.

De tre nominerade filmerna kan ses i Sverige fram till den 16 maj här

Europarlamentet anordnar denna vecka ett samtal med regissörerna Thomas Vinterberg (En runda till) och Alexander Nanau (Collective) samt huvudrollsinnehavaren Bartosz Bielenia (Corpus Christi) live på Facebook på fredag den 14 maj kl 17.00.

Bakgrund

LUX-priset instiftades 2007 av Europaparlamentet som en symbol för parlamentets engagemang för den europeiska kulturen. I år har priset reformerats till LUX-publikpriset för europeisk film och delas ut av Europaparlamentet och European Film Academy (EFA) i partnerskap med Europeiska kommissionen och Europa Cinemas. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum