Uppsala stadsteater

En teater för alla åldrar: Uppsala stadsteater satsar på barn och unga

Dela

Uppsala stadsteater fortsätter att satsa på sitt utbud för barn och unga. Sommarens kostnadsfria familjeföreställning Pelle Svanslös spelade för över 3000 personer i Gottsunda och höstens skolföreställningar är fullbokade - redan innan premiär. Sommarteater, skolföreställningar och scenprojekt ska ge alla barn samma möjlighet att uppleva och skapa teater.

Pelle Svanslös i teatertältet i Gottsunda. Foto: Micke Sandström
Pelle Svanslös i teatertältet i Gottsunda. Foto: Micke Sandström

Hösten 2022 presenterar Uppsala stadsteater en repertoar som täcker alla åldrar. Sweet sixteen, i regi av Robin Keller, spelas som klassrumsföreställning i gymnasieskolorna och Sandslottet, i regi av Emil Brulin, spelas för barn i årskurs F-1 på scen. Båda föreställningarna erbjuds som kostnadsfria skolföreställningar och är redan innan premiär fullbokade av skolorna.  

"Det är roligt att intresset är stort och att skolorna i Uppsala tar till vara på sina teaterbesök. Efter två år av pandemi känns det extra viktigt att ge alla elever chans att uppleva och ta del av teater"- Petra Brylander, teaterchef. 

Utöver möjligheten att se teater erbjuder Uppsala stadsteater även en egen plattform för barn och unga. Genom teaterworkshops med barn mellan 3-5 år, lovkurser för barn mellan 9-13 år och teater- och manusgrupper för tonåringar får de chansen att själva delta i konsten. Under hösten sätter ungdomsensemblen ihop en föreställning tillsammans med Uppsalas seniorer som har premiär på scen i vår. 

"I dessa tider är det så viktigt att satsa på barn och unga, visa på olika uttrycksformer, ta vara på deras energi och stärka deras självkänsla" - Maria Freeney, samordnare för publik utveckling på Uppsala stadsteater. 

Året avslutas med familjeföreställningen Flickan med svavelstickorna på stora scen. Den hyllade regissören och koreografen Fredrik "Benke" Rydman kommer till Uppsala stadsteater och tar sig an H.C. Andersens klassiska saga. Ett allkonstverk fyllt av dans och musik som även kommer att erbjudas som kostnadsfri skolföreställning för årskurs 4-5 under januari. Flickan med svavelstickorna knyter ihop säcken för hösten 2022 genom att vara en föreställning för hela familjen - på en stadsteater för alla åldrar. 

Läs mer om verksamheten för barn och familjer här

Läs mer om verksamheten för ungdomar här

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Pelle Svanslös i teatertältet i Gottsunda. Foto: Micke Sandström
Pelle Svanslös i teatertältet i Gottsunda. Foto: Micke Sandström
Ladda ned bild

Länkar

Om

Uppsala stadsteater
Uppsala stadsteaterUppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum