ManpowerGroup

​En tredjedel av svenskarna ångrar sitt val av utbildning

Dela

Var tredje svensk hade helt säkert gått en annan utbildning om de hade haft en möjlighet att välja på nytt i dag, visar en ny undersökning från Sveriges största arbetslivspanel Manpower Work Life. Civilingenjörerna är mest nöjda med utbildningen medan lärarna är den grupp som är minst nöjd.

Den 15 april är sista dagen att söka till höstterminen på landets högskolor och universitet. För den som står i valet och kvalet kan den nya Work Life-undersökningen kanske ge viss vägledning. Civilingenjörerna är i särklass mest nöjda med sin utbildning. De som är mest missnöjda är de som har läst till lärare eller någon annan utbildning inom undervisning och vägledning.

– Vi har i tidigare undersökningar sett att många drömmer om läraryrket och vi vet att det kommer att råda stor brist på lärare i framtiden. Därför är det viktigt att se till att lärarutbildningarna blir mer attraktiva och att fler är nöjda när de kommer ut på arbetsmarknaden, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige.

Av dem som i dag ångrar sitt utbildningsval är det mer än var femte, 22 procent, som i stället hade velat läsa till ingenjör eller hellre valt en utbildning inom data och IT.

– SCB räknar med att det kommer att vara en stor brist på tekniker 2025. Det är därför glädjande att se att det finns ett så stort intresse för den typen av utbildningar, säger Lars Forseth.

Utbildningarna som svenskarna är mest nöjda med

1. Civilingenjörsutbildning

2. Psykologi

3. Social omsorg

4. Personal/Arbetsmiljö och HR

5. Juridik

Utbildningarna som svenskarna är minst nöjda med

1. Lärare/Undervisning/Vägledning

2. Transport

3. Hotell/Restaurang

4. Turism/Event/Service

5. Projektledning

Här finns hela rapporten Inför studenten att ladda ner.


För mer information, kontakta gärna:
Hélène Belin, kommunikationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43
helene.belin@manpowergroup.se

Om Manpower Work Life
Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen i Sverige består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort. Den senaste undersökningen genomfördes under februari och mars 2016 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 4 398 personer har svarat på frågorna.

Nyckelord

Kontakter

Om

ManpowerGroup
ManpowerGroup
Klarabergsgatan 29
111 81 Stockholm

http://www.manpowergroup.se

Om ManpowerGroup
ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på drygt 50 orter med fyra varumärken: Manpower®, Experis®, Right Management® och ManpowerGroup® Solutions. Varje år sätter vi 20 000 personer i jobb i Sverige. 

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i mellersta Sverige11.12.2018 08:41Pressmeddelande

Arbetsgivare i mellersta Sverige, där Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län ingår, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +5 procent för det första kvartalet, på samma nivå som Sverige som helhet. Det är dock en rejäl minskning jämfört med föregående kvartals rekordprognos på +22 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

Ny prognos: 2019 inleds med fler jobbtillfällen i Västsverige11.12.2018 08:38Pressmeddelande

Arbetsgivare i Västra Götalands och Hallands län, förväntar sig en ökad efterfrågan på arbetskraft i början på det nya året. Sysselsättningstrenden för regionen ligger på +6 procent för det första kvartalet, långt från rekordprognosen för motsvarande period förra året som då låg på +16 procent. Jobbprognosen för Sverige som helhet ligger på +5 procent, visar ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum