TrafikverketTrafikverketTrafikverketTrafikverket

En tyst minut för arbetsmiljön och säkerheten på byggarbetsplatser

Dela

Under fredagen stoppades arbetet på många platser runt om i Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö. I manifestationen ingick en tyst minut för att hedra kollegor som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Lena Erixon talar vid Stand down, Förbifart Stockholm, fotograf:Anna Weston
Lena Erixon talar vid Stand down, Förbifart Stockholm, fotograf:Anna Weston

Det var för femte året i rad som Trafikverket tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Svenska Teknik&Designföretagen och Håll nollan genomförde en så kallad Stand down. Syftet är skicka en stark signal inom hela branschen om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst.

Huvudarrangemanget ägde i år rum på projekt Förbifart Stockholms tunnelentreprenad i Vinsta, där media för första gången bjöds ner i tunneln. Avsikten var att belysa projektets arbetsmiljö- och säkerhetsarbete under jord.

­— Arbetsmiljö och säkerhet är den viktigaste frågan inom hela vår verksamhet på alla nivåer, och vi arbetar ständigt med förbättringar för att höja säkerheten på våra arbetsplatser. Alla ska komma hem med livet i behåll och utan allvarliga skador, sa Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon i det inledande talet vid huvudarrangemanget i Förbifart Stockholm.

Talade vid evenemanget gjorde bland annat Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier, Magnus Höij, vd Svenska Teknik&Designföretagen och Ulrika Dolietis, vd Håll nollan.

Trafikverkets tema för i år var rapporteringsfrågan. Trafikverket förbättrar rapporteringen av händelser, avvikelser, tillbud och olyckor. Vid en analys av rapporterade händelser har det visat sig att olyckor och tillbud ofta rapporteras mycket långt efter att de har inträffat, vilket försvårar utredningarna. Trafikverket lyfter nu rapporteringsfrågan vid kommande bransch- och projektmöten, i syfte att uppnå en gemensam positiv effekt.

Bakgrund

  • Trafikverket är Sveriges största aktör vid byggnad av infrastrukturprojekt. Tillsammans med Sveriges Byggindustrier med 3200 medlemsföretag och Svenska Teknik&Designföretagen med 715 medlemsföretag, har en handlingsplan tagits fram med konkreta åtgärder för att minska antalet olyckor. "Ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser" är utgångspunkten.
  • Överenskommelsen heter "Tillsammans mot 0 olyckor i anläggningsbranschen" och en av aktiviteterna är att genomföra en årlig Stand down på Trafikverkets arbetsplatser tillsammans med verksamma entreprenörer och konsulter. De 15 minuterna ska lyfta arbetsmiljö- och säkerhetsfrågan. Stand down arrangeras i år för femte året i rad.

Nyckelord

Kontakter

Josefine Gröndahl, mediekommunikatör
070-724 09 15 josefine.grondahl@trafikverket.se

Håkan Lind, kommunikationschef Sveriges Byggindustrier
072-226 80 66 hakan.lind@sverigesbyggindustrier.se

Linnea Kvist, kommunikationschef Svenska Teknik&Designföretagen
070-590 34 45 linnea.kvist@std.se

Ulrika Dolietis, vd Håll nollan
070-560 71 40 ulrika.dolietis@hallnollan.se

Trafikverkets pressjour 0771-31 15 00

Bilder

Lena Erixon talar vid Stand down, Förbifart Stockholm, fotograf:Anna Weston
Lena Erixon talar vid Stand down, Förbifart Stockholm, fotograf:Anna Weston
Ladda ned bild
Tyst minut vid Förbifart Stockholms Stand down, fotograf: Linnea Hansson, Implenia
Tyst minut vid Förbifart Stockholms Stand down, fotograf: Linnea Hansson, Implenia
Ladda ned bild

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum