Trafikverket

En tyst minut för säkerheten på landets byggarbetsplatser

Dela

Idag, torsdag, kl 13 stoppades arbetet på många av Trafikverkets arbetsplatser runt om i Sverige i en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

Stand down på Västlänken i Göteborg
Stand down på Västlänken i Göteborg

I år var sjunde året i rad som Trafikverket genomförde en så kallad Stand down, tillsammans med Sveriges Byggindustrier, Innovationsföretagen och branschorganisationen Håll nollan. Syftet är att skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan och påminna om att alltid sätta säkerheten främst. I manifestationen ingår en tyst minut för att hedra kollegor i branschen som förolyckats eller råkat ut för allvarliga olyckor.

Huvudevenemanget arrangerades i år i Göteborg på projekt Västlänkens deletapp Centralen. Allt arbete på det stora arbetsområdet stannade under 15 minuter och ett hundratal medarbetare samlades för en manifestation för säkerhet och arbetsmiljö.

Varje år omkommer 50 personer i arbetsplatsolyckor. I anläggningsbranschen är det i genomsnitt två personer per år enligt Arbetsmiljöverkets statistik.

Temat för årets Stand down är:  Min roll i laget är avgörande för säkerheten

På Stand down på Västlänken talade flera representanter från branschen:

-  Att jobba i tunnlar och i närheten av tunga maskiner, det är risker i sig, säger Per Ling-Vannerus, verksamhetsområdeschef på Trafikverket. Det ställer stora krav på hela branschen, där vi från första idén, genom design, under upphandlingsförfarandet har en öppen dialog så att alla medlemmar i laget känner en trygghet i att ”Jag kommer hem ikväll”.

-   Om man förstår sin plats i laget och hjälps åt som ett lag så förstår man också innebörden av att vinna och förlora som ett lag. Och vi vill ju vara det vinnande laget. Därför är vi med på Stand down tillsammans med er andra idag, säger Catharina Elmsäter-Svärd, VD för Sveriges Byggindustrier.

-  Många tänker på konsulterna som de som sitter på kontoret och lägger mest energi innan själva bygget börjat. Men vår roll i laget behöver stärkas och bli viktigare: mycket av säkerhetsarbetet måste börja redan på ritbordet , säger Magnus Höij, VD för Innovationsföretagen

-  Håll Nollan har medlemmar som arbetar i hela byggprocessen vilket gör det möjligt för oss att dela kunskap mellan olika aktörer vilket vi gör, säger Ulrika Dolietis, VD Håll Nollan. Nästa vecka så ska ex. 40 vd:ar eller andra som sitter i medlemmens ledningsgrupp utbildas i säkerhetskultur och byta erfarenheter med varandra.

Bakgrund Stand down

Trafikverket är Sveriges största aktör inom byggande av infrastrukturprojekt. För att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser tog Trafikverket 2013 fram en handlingsplan med konkreta åtgärder, tillsammans med branschorganisationerna Sveriges Byggindustrier, Innovationsföretagen och branschorganisationen Håll nollan och deras medlemsföretag. Utgångspunkten är att ingen ska skadas allvarligt eller dödas i transportsystemet eller på våra arbetsplatser.

Nyckelord

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Stand down på Västlänken i Göteborg
Stand down på Västlänken i Göteborg
Ladda ned bild
Stand down på Västlänken, deletapp Centralen
Stand down på Västlänken, deletapp Centralen
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

 

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum