Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

En Västerås-Bror fyller hundra!

Dela

Den 6 april är det hundra år sedan Västeråsprofilen Bror Samuelson föddes – en musiksjäl som kommit att influera tusentals västeråsare genom Västerås musikklasser och ett mångårigt engagemang i Västerås domkyrka och stadens musikliv.

Bror Samuelson föddes 1919, växte upp utanför Vänersborg i en musikalisk familj och utbildade sig som ung vid Stockholms musikhögskola. Till Västerås kom han 1952 som musikkonsulent vid Västerås Folkskolor. Drömmen var redan då att starta musikklasser och tio år senare fick han en provklass på Fryxellska skolan. Under ett halvt sekel kom han att starta och leda körer som Mariakören, Västerås Kammarkör och Aseakören.

På självaste hundraårsdagen bjuds på konsert och programmet är fyllt med pärlor från Bror Samuelsons körrepertoar. Tyresö vokalensemble står för sången under ledning av Anne Aaltonen Samuelson, som även hon har sin bakgrund i Västerås musikklasser.

- Tänk att en persons verk har blivit mer eller mindre synonymt med körsång i Västerås. Bror har verkligen visat på vad som går att åstadkomma med visioner, högt ställda krav och tilltro till alla åldrars rätt till musicerande. Att bli tagen på allvar och satt i ett musikaliskt utvecklande sammanhang som barn har resulterat i mängder av sångare, alltifrån den hängivne amatören till världsledande solister, säger Johan Hammarström, ansvarig för musikenverksamheten i Västerås domkyrka.

Det goda samarbetet mellan Västerås domkyrka och Fryxellska skolan lever vidare och varje höst genomförs en konsertvecka med musikklassernas samtliga årskurser. Även dansklasserna har idag sin givna plats i både stiftets konfirmanddag och högmässomedverkan.

- Jag är väldigt glad över att länken finns så stark mellan de båda arbetsplatserna som Bror verkade vid. Det visar tydligt på kulturens gränsöverskridande språk, säger Johan Hammarström.

Västerås domkyrka - Lördag 6 april

Kl 12 Orgelmatiné ”Bror Samuelson 100 år”, Johan Hammarström. FRI ENTRÉ!

kl 17.00 En Bror är född på denna dag - för hundra år sedan
Tyresö vokalensemble. Johan Hammarström orgel. Anne Aaltonen Samuelson dirigent. Konsertlängd 1 h 25 min. FRI ENTRÉ!


För mer information:
Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19,
johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum