Endokrinolog på Akademiska utnämnd till internationell obesitasexpert
Niclas Abrahamsson, överläkare och sektionschef inom endokrinologi på Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet, har utnämnts till internationell expert inom övervikt/obesitas av Expertscape.

Niclas Abrahamssons forskning är fokuserad på medicinsk behandling av övervikt, framförallt med inriktning på GLP-1-analoger och på komplikationer efter överviktskirurgi såsom blodsockerfall efter operation, där han studerat motreglering och hjärnans roll i viktreglering och kontroll av blodsocker och vikt.
- Utnämningen är väldigt rolig och oväntad. Det är ett erkännande för resultaten av vår forskning inom endokrinologi i Uppsala, säger han.
Expertscapes rankningar baseras på en sammanvägning av så kallade peer-reviewed-publikationer i vetenskapliga tidskrifter, en process där vetenskapliga artiklar läses och granskas av ämnesexperter innan de accepteras för publicering. För närvarande finns experter inom 29 000 ämnesområden i databasen som används av kliniker och forskare, men även av organisationer, företag och media.
GLP1-analoger är en sorts läkemedel som introduceras för några år sedan som behandling av typ 2-diabetes. De har även testats i studier mot obesitas och visat sig kunna åstadkomma viktminskning. Läkemedlen efterliknar det kroppsegna hormonet GLP-1, ett hormon som frisätts från tunntarmarna och bidrar till en ökad utsöndring av insulin, speciellt efter måltider. Läkemedlen minskar mängden socker som levern producerar, vilket i sin tur leder till lägre blodsockernivåer. I behandling av obesitas verkar hormonet bland annat genom att fördröja magsäckstömningen och ge mättnadskänsla.
För mer information, kontakta:
Niclas Abrahamsson, överläkare och sektionschef inom endokrinologi vid Akademiska sjukhuset,
tel: 018-611 43 97, e-post: niclas.abrahamsson@akademiska.se
Nyckelord
Bilder


Om
Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.
Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare, 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor, 1 950 undersköterskor eller skötare och 310 biomedicinska analytiker.
Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 580 000 öppenvårdsbesök och drygt 31 800 operationer.
Följ Akademiska sjukhuset
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset
Akademiska efterlyser nya donatorer för IVF-behandlingar27.5.2022 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Det råder just nu brist på donatorer av ägg och spermier vid Reproduktionscentrum på Akademiska sjukhuset. Eftersom bristen förväntas öka framöver efterlyser man fler nya donatorer av varierande ursprung vilket uppmärksammas i samband med Ofrivilligt barnlösas dag 28 maj.
Nu kan mångfalt fler kvinnor med trippelnegativ bröstcancer erbjudas immunterapi25.5.2022 09:35:12 CEST | Pressmeddelande
Sedan mitten av maj har EU godkänt att kvinnor med en form av högriskbröstcancer kan behandlas med immunterapi som standardbehandling inför och efter operation. Antikropparna blockerar tumörens förmåga att ”gömma sig” från kroppens eget immunsystem. I kombination med cytostatika kan behandlingen minska risken för återfall. Beslutet grundar sig på en stor studie som delvis genomförts på Akademiska sjukhuset.
Neurokirurg på Akademiska väljs in i Sveriges unga akademi23.5.2022 11:28:53 CEST | Nyheter
Elham Rostami, neurokirurg på Akademiska sjukhuset och docent i neurokirurgi vid Uppsala universitet, är en av sex nya, framstående forskare som valts in i Sveriges unga akademi. Som ny ledamot vill hon förbättra förutsättningarna för kliniska forskare och öka intresset för forskning och vetenskap.
Nya geriatriska akutvårdplatser ska möjliggöra direktinläggning från akuten23.5.2022 10:25:36 CEST | Pressmeddelande
Måndagen den 23 maj öppnar Akademiska sjukhuset 12 geriatriska akutvårdsplatser. Målgruppen är sköra äldre i behov av ett strukturerat omhändertagande av multidisciplinära team. De ska kunna läggas in direkt från akuten och slippa vistas flera timmar där i väntan på ledig vårdplats vilket också kommer att bidra till avlastning för akutmottagningen.
Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård för ätstörningar18.5.2022 15:41:20 CEST | Pressmeddelande
Akademiska sjukhuset/Region Uppsala tilldelas tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård för ätstörningar hos barn och vuxna. Beslutet, som togs av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 18 maj, innebär att vården för vuxna koncentreras till fem universitetssjukhus varav tre även behandlar barn.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum