Ömangruppen

Energianalysen gav stora besparingar för Klimatbyrån

Dela

Klimatbyrån i Malmö levererar produkter för ventilation och inneklimat. Inom bolaget finns ett stort intresse för energi- och miljöfrågor. När det blev dags att byta ut gamla installationer i huvudkontorets lokaler tog de hjälp av Ömangruppen för att göra en energianalys. Ett antal energibesparingsåtgärder genomfördes och två år senare gjordes en ny energianalys för att se resultatet.

Huvudkontoret för Klimatbyrån i Malmö. Foto: Klimatbyrån AB
Huvudkontoret för Klimatbyrån i Malmö. Foto: Klimatbyrån AB

– Vi ville göra en genomlysning av hela fastigheten. Vi visste att vi behövde uppgradera ventilationssystemet och hitta ny kylkapacitet. Den första energianalysen som Ömangruppen gjorde i slutet av 2018 gav oss uppslag till ett antal besparingsåtgärder, berättar Simon Lundeberg, vd på Klimatbyrån.

En kombinerad kylmaskin-värmepump installerades, ventilationsaggregat byttes ut och andra mindre åtgärder utfördes. Efter två år gjordes en ny energianalys som visade att investeringarna med värmepump samt renovering och justering av ventilation lett till en total årlig besparing på 132 000 kr.

– Efter att ha gjort förändringar i fastigheten var det intressant att göra om analysen för att se resultatet. Vi är mycket nöjda med energianalyserna. Vi fick en bra genomgång och många förslag på fortsatta besparingsåtgärder som är bra för både miljön och ekonomin, säger Simon Lundeberg.

Energianalysen ger svaren

I en energianalys undersöks energianvändningen i en byggnad. Det fastställs hur mycket energi som verksamheten behöver och när på dygnet energin används. Det görs även en genomgång av företagets energiavtal och kostnader. Detta ligger sedan till grund för åtgärdsförslag som presenteras.

– Jag skulle rekommendera en energianalys för byggnader som har en energianvändning på mer än 200 MWh per år. Där finns det utan tvekan lönsamma investeringar att göra, säger Richard Hållbus, energikonsult på Ömangruppen.

Nyckelord

Bilder

Huvudkontoret för Klimatbyrån i Malmö. Foto: Klimatbyrån AB
Huvudkontoret för Klimatbyrån i Malmö. Foto: Klimatbyrån AB
Ladda ned bild

Länkar

Om

Ömangruppen
Smedjegatan 39
352 46 Växjö

Ömangruppen drivs av ett starkt miljöengagemang och vet att små åtgärder kan ha stor effekt för att spara energi. Företaget är en komplett leverantör av kvalitativa lösningar, tjänster och koncept som förbättrar byggnaders inomhusklimat. Koncernen Ömangruppen verkar inom områdena energi, miljö och projekt. Ömangruppen är ett värderingsstyrt och ägarlett bolag med 180 medarbetare fördelat på 18 orter i södra Sverige.

Följ Ömangruppen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ömangruppen

Ömangruppen kan nu hjälpa till med BREEAM-certifieringar20.9.2021 14:31:16 CEST | Pressmeddelande

Ömangruppens energikonsult Martin Schmitz är nu licenserad BREEAM Assessor, med behörighet att certifiera befintliga byggnader enligt miljöcertifieringssystemet BREEAM In-Use. Ett högt betyg i BREEAM-certifieringen är ett kvitto på att fastigheten är hållbar och framtidssäkrad, vilket ökar fastighetens värde. I certifieringen bedöms byggnadens energianvändning, arbetsmiljö, vattenanvändning och hållbara förbindelser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum