Energieffektiva skolfastigheter – en väg till ökad hållbarhet och minskad elförbrukning
Energiprogrammet består av flera initiativ som gemensamt strävar mot det långsiktiga målet att effektivisera energiförbrukningen i Skolfastigheters skolor och förskolor - samt även möjliggöra för en lägre elanvändning i fastighetsbeståndet. På två år har arbetet gett goda resultat i energibesparing och programmet omfattar nu alla fastigheter. Riktningen framåt är klar - sett till uppställda hållbarhetsmål, rådande krav på att spara el och utvecklingen på elmarknaden.

Bygg- och fastighetssektorn står varje år för cirka 21 procent av Sveriges koldioxidutsläpp, där uppvärmning kopplat till fastighetsförvaltning motsvarar ungefär 25 procent av dessa utsläpp. Att energieffektivisera fastighetsdriften är en väg att sänka de framtida koldioxidutsläppen. Skolfastigheters energiprogram samlar flera projekt, med målet att minska energiförbrukningen inom fastighets-beståndet samt att säkerställa energisnålt byggande av nya skolor och förskolor – i linje med såväl Agenda 2030, som bolagets och kommunens hållbarhetsmål.
- I ett snabbt växande Uppsala behövs allt fler skolplatser och med ett större fastighetsbestånd följer också en ökad energiförbrukning. Det är en utveckling och utmaning vi måste möta. Skolfastigheter arbetar brett inom energibesparing och hållbarhetsmålen är integrerade med vår affärsplan. Energiprogrammet präglar i allt högre utsträckning bolagets rutiner i drift och förvaltning samt säkerställer också att energieffektiva lösningar tillämpas i de underhållsprojekt vi bedriver, samt i de nya förskolor och skolor som byggs, säger Skolfastigheters vd Mikael Carstensen.
Systematiserat arbetssätt i drift och förvaltning
Skolfastigheter är Uppsala kommuns största fastighetsägare och cirka 40 000 elever vistas dagligen i förskolor och skolor med en sammanlagd yta på omkring 475 000 kvadratmeter. Med volymen följer en stor energisparpotential – även då mindre driftoptimeringar görs, exempelvis för uppvärmning och belysning.
- Bara genom att vi noggrant följer upp vår förbrukning och systematiserar drift och förvaltning ur energisynpunkt, så finns stora besparingar att göra. Energiprogrammets kartläggning av hur fastigheterna är uppbyggda och används, hjälper oss hitta vägen till hur vi löpande kan optimera driften och hitta fler energibesparingar. Det gynnar både klimatet och Uppsalas skattebetalare, säger Peter Walhed, fastighetschef på Skolfastigheter.
Att mäta är att veta – en nyckel till besparing
Inom energiprogrammet finns en noggrant utarbetad process, där specifika åtgärdslistor och driftparameterscheman arbetas fram för varje fastighet, givet byggnadens förutsättningar och dess tekniska installationer. Löpande driftronder säkerställer att rätt nivå råder för exempelvis temperatur och ventilationsflöden. Energiförbrukningen mäts löpande och följs upp månadsvis i varje fastighet.
- Vi genomför energironder i alla våra 145 fastigheter och i majoriteten förskolor och skolor finns även aktiva driftparameterscheman. Hittills har vi identifierat cirka 800 driftoptimeringsåtgärder, av vilka 75 procent redan utförts, säger Dimitrios Zisimopoulos, energistrateg på Skolfastigheter.
Klimatvinster och sänkta kostnader
Energiprogrammet levererar tydliga resultat. Under perioden januari till och med oktober 2022 motsvarar energibesparingen i fastighetsbeståndet cirka 11 procent per kvadratmeter jämfört med 2019. Det motsvarar över 8 miljoner kronor i ekonomisk besparing och cirka 1406 ton koldioxidekvivalenter i reducerade utsläpp mätt på ett år. Siffran kan i ett tankeexperiment jämföras med utsläppen från en 562 455 mil lång biltur, 140 varv runt ekvatorn.
- Skolfastigheter har nu kommit en bra bit genom att utbilda personal och arbeta in nya energiprocesser i drift och förvaltning - men vi har fler växlar att lägga i och potentialen för fortsatt energieffektivisering är stor. Sett till rådande klimat- och elprisutveckling är det av högsta vikt att vi fortsätter arbetet i linje med våra långsiktiga mål, säger Dimitrios Zisimopoulos.
För mer information om Skolfastigheters Energiprogram:
Dimitrios Zisimopoulos, Energistrateg, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 00 31, e-post: dimtrios.zisimopoulos@skolfastigheter.se
Peter Walhed, Fastighetschef, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-727 07 69, e-post: peter.walhed@skolfastigheter.se
Mikael Carstensen, Vd, Uppsala Skolfastigheter
Telefon: 018-726 04 00, e-post: mikael.carstensen@skolfastigheter.se
Nyckelord
Kontakter
Markus HaukkalaKommunikationsansvarigUppsala Kommun Skolfastigheter
Tel:018-7260461markus.haukkala@skolfastigheter.seBilder







Dokument
Om

Salagatan 18A
753 30 Uppsala
018-727 40 30https://skolfastigheter.uppsala.se/
Skolfastigheter förser Uppsala kommun med lokaler och miljöer för pedagogisk verksamhet. Vi skapar inspirerande och trygga lärmiljöer, så att barn och unga får bästa tänkbara förutsättningar att utvecklas. Alltid med hållbarhet i fokus.
Följ Uppsala Kommun Skolfastigheter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Kommun Skolfastigheter
Vi planerar bygget av ny, hållbar och större skola med idrottshall i Flogsta13.12.2022 09:58:09 CET | Pressmeddelande
Under kommande år påbörjar Skolfastigheter processen med att uppföra en ny, större låg- och mellanstadieskola, med idrottshall, i området Flogsta. Måndagen den 12 december signerades ett samverkanskontrakt mellan Skolfastigheter och totalentreprenören IN3PRENÖR, för projektering av den nya skolan.
Trivsel och grön inramning i fokus på Lövstalöts nya förskola15.9.2022 13:10:48 CEST | Pressmeddelande
Den nya förskolan i Lövstalöt, som färdigställdes strax innan sommaren, invigdes i god tradition den 14 september med tal, glass till barnen och rundvandring för inbjudna besökare.
Startskott för bygget av nya Kvarngärdesskolan31.8.2022 16:09:10 CEST | Pressmeddelande
På onsdagsmorgonen 31 augusti togs det första spadtaget i bygget av nya Kvarngärdesskolan. Det är ett stort byggprojekt som kommer att pågå i Uppsalas centrala delar under tre år framåt. Kvarngärdesskolans rektor var på plats tillsammans med klass 2 A och bistod Skolfastigheter, kommunledning och ansvarig totalentreprenör när spaden väl skulle sättas i marken.
Kvarngärdesskolan är nu inflyttade i nya modulskolan17.8.2022 09:15:53 CEST | Pressmeddelande
I samband med starten av det nya läsåret öppnade på tisdagen även dörrarna till den nybyggda modulskolan på Gränby sportfält. Kvarngärdesskolan flyttade ut från de gamla lokalerna i mitten av juni och nu pågår rivningar av skolbyggnaderna. Modulskolan blir nu arbetsplats för lärare och elever i tre år under tiden som den nya, större Kvarngärdesskolan byggs.
Nu påbörjas rivningar för att ge plats åt nya Kvarngärdesskolan29.6.2022 15:15:17 CEST | Pressmeddelande
I början av juli påbörjas rivningsarbetet av den gamla Kvarngärdesskolans byggnader. Rivningarna pågår en bit in på hösten för att bereda mark för bygget av den nya Kvarngärdesskolan, vilket planeras starta i slutet av augusti.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum