E.ON Sverige AB

Energihubbar, tvättmaskiner och minielbilar vann 2018 års E-prize

Dela

Energihubbar som delar på gemensamma resurser, vattenåtervinning från tvättmaskiner och elbil i miniformat. Det är idéerna som belönats med 2018 års E-Prize. Det särskilda ’Folkets E-prize’ gick till Unity.

E-Prize, som är ett samarbete mellan E.ON och Veckans Affärer, är Sveriges största energipris och firar i år 10-årsjubileum. Priset belönar svenska företag som har de mest innovativa lösningarna inom kategorierna; förnybar energi, energieffektivisering samt hållbara transporter.

2018 års pris som delades ut i samband med konferensen Go green e-prize, går till Ferroamp, Mimbly och Unity.

Unity fick även 'Folkets E-Prize' som korades genom en särskild öppen omröstning på webben. 

Förnybar energi: Ferroamp

I kategorin förnybar energi vann Ferroamp juryn röst. Ferroamp har skapat energihubbar där elkunder kan dela på gemensamma resurser så som solceller, energilager och laddplatser för elbilar. Juryns motivering lyder: "Med en teknikhöjd som verkligen sticker ut i den svenska greentechsektorn går man i bräschen för den nya, lokala energimarknaden. Genom att erbjuda elkunderna att dela på gemensamma resurser som solceller, energilager och laddplatser för elbilar har man tagit delningsekonomin till energisektorn."

Energieffektivisering: Mimbly

I kategorin energieffektivisering vann Mimbly som är ett startupföretaget som återvinner vattnet från tvättmaskiner. Tekniken sparar inte bara vatten och energi utan samlar också in mikroplaster. "Energieffektiviseringen är bara en av finesserna i den breda palett som erbjuds i detta svensk greentechs eget Kinderägg. Här angriper man kostnadseffektivt hela tre miljöutmaningar i samma innovativa lösning genom att också spara vatten och samla in mikroplaster." Lyder juryns motivering.

Hållbara transporter: Unity

I kategorin hållbara transporter vann Unity som utmanar de stora fordonsjättarna med en elbil i miniformat för både direktförsäljning och på sikt även för bilpool. Juryns motivering för kategorin lyder: "Med ett gediget helhetstänk kring affärsmodellen, en digital spets och en ambition och aktivist-framtoning som också verkligen behövs för att utmana i en av de tuffaste av branscher vill man skapa en långsiktig grön transportlösning för den urbana människan. Eller som man själva uttrycker det, '"Ambitionen är inte att göra den bästa bilen i världen, utan den bästa bilen för världen."

 

Juryn för E-prize 2018 består av:

Linda Burenius Magnusson, head of public affairs, OX2, ordförande, 100% förnybart, vice ­styrelseordförande, Svensk Vindenergi och styrelseledamot, Almi Green Tech Fund 

Stefan Henningsson, senior adviser climate innovation, Världsnaturfonden, WWF

Anita Aspegren, chef avdelningen för energieffektivisering, Energimyndigheten

Johan Mörnstam, chef Energy Network, E.ON

Per Olof Lindsten, redaktör och digitalredaktionschef, Veckans Affärer (juryordförande)

Kontakter

Bilder

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

E.ON är ett av Europas största privatägda energibolag med cirka 40 000 anställda och bidrar till omställningen av ett hållbart samhälle. E.ON Sverige, där även Danmark ingår, producerar och levererar energi och energilösningar i form av el, gas, värme, kyla samt energirelaterade tjänster till en växande privat- och företagsmarknad. E.ON har mer än 32 miljoner kunder i Europa och Nordamerika och vi har investerat 11 miljarder euro de senaste tio åren i förnybara energikällor.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON lanserar webbserie för att utbilda svenska folket om klimatomställningen23.5.2019 13:46:47 CESTPressmeddelande

Prognoser visar att elbehovet i Sverige kommer fortsätta att öka till år 2035. Samtidigt är det av yttersta vikt att kraftigt minska utsläppen av växthusgaser och fasa ut fossila bränslen. Det kräver att alla hjälper till, men en undersökning visar att den svenska befolkningen har begränsad kunskap om våra gemensamt uppsatta hållbarhetsmål. Det vill E.ON råda bot på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum