Energiministern på plats i Jönköping när Arla tar ännu ett steg mot fossilfrihet
Under förmiddagen invigdes den nya flispannan som ger energi till Arlas mejeriproduktion i Jönköping. Med den nya bioenergianläggningen blir mejeriet nästintill fossilfritt. Flispannan är ett samarbete med Jönköping Energi som investerat i och säkerställer den dagliga produktionen. Arla tar på så vis ytterligare ett steg mot att sänka utsläppen och att fasa ut fossila energikällor.

Jönköpings mejeri är ett av de mejerier i Sverige där Arla storsatsar för att utveckla framtidens mejeriproduktion. Mejeriet är redan ett av Europas mest moderna färskvarumejerier med inriktning på mjölk, fil och grädde. De senaste åren har det också utvecklats till att bli en av Arlas strategiska anläggningar internationellt för produktion av laktosfri mjölk och produkter med längre hållbarhet.
”På vårt mejeri här i Jönköping producerar vi näringsrika livsmedel, och det vill vi göra på ett så hållbart sätt som möjligt så att konsumenter kan känna sig säkra på att vi tar ansvar hela vägen från ko till konsument. Nu tar vi tillsammans med Jönköping Energi nästa steg på resan mot framtidens mejeriproduktion”, säger Martin Drobena, mejerichef Arla Jönköping.
Som ett led i utvecklingen invigdes idag en ny bioenergianläggning och den gamla oljepannan avvecklas. Det är resultatet av ett mångårigt strategiskt samarbete med Jönköping Energi. Den nya bioenergianläggningen eldas med flis som är en restprodukt från det småländska skogsbruket.
”Det har varit ett snabbt och roligt projekt där fokuset har legat på samarbete för att hitta en långsiktig lösning tillsammans med Arla. Det är extra roligt att vårt arbete har gjort att Arlas mejeri har blivit nästintill fossilfritt, en god miljönytta helt enkelt, säger Gustav Sandberg, projektledare Jönköping Energi.
Att producera laktosfria produkter och produkter med lång hållbarhet kräver mycket energi för uppvärmning och ånga. Genom att ställa om till bioenergi harmejeriet minskat användningen av fossil energi med 5 gigawattimmar sedan 2015, vilket motsvarar 1000 ton koldioxid.
”Att vi nu går över till bioenergi innebär inte bara klimatvinster, utan också minskad sårbarhet och stora besparingar. Vi är ledande i omställningen till fossilfritt, med 100 procent fossilfria tunga transporter sedan 2018, och redan idag är sex av tolv Arlamejerier i princip helt fossilfria”, säger Victoria Olsson, hållbarhetschef Arla Sverige.
Invigning med Sveriges energiminister
Invigningen av den nya flispannan på mejeriet i Jönköping skedde under förmiddagen. Med på invigningen var Sveriges energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.
"Idag har jag varit med och invigt Arlas nya bioenergianläggning som ger grön energi för att kunna producera viktiga livsmedel som mjölk och fil. Den nya flispannan är bra för klimatomställningen och för att säkra svensk livsmedelsproduktion. Den här typen av investeringar är också viktiga för vår tillväxt och för fler arbetstillfällen. Här ligger Sverige i framkant, och jag ser ett stort engagemang inom industrin att ställa om”, säger Khashayar Farmanbar.
Nyckelord
Kontakter
Sandra ErikssonPressekreterare Arla Sverige
070-884 42 90 (pressjour)
Bilder









Om
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar22.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.
Arlamejeriet i Linköping tar gräddfilen till midsommarbordet21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. På Arlamejeriet i Linköping mer än fördubblas produktionen av gräddfil under midsommarveckan.
Gräddfilen firar 70 år på midsommarbordet21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. Mejerikooperativet producerar tre-fyra gånger mer gräddfil under midsommarveckan än en vanlig vecka.
Ät rätt – gör gott! Arla utfodrar 40 000 gejmare i Jönköping17.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
I morgon startar den stora dataspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping. Arla är på plats för att servera goda och näringsrika måltider tillsammans med Johan Hedberg, mer känd som Matgeek. Syftet är att inspirera till goda och hälsosamma matvanor. Alla intäkter från matförsäljningen går till Bris, Barnens rätt i samhället.
Nu körs Arlas Gotlandsmjölk ut till butik med hjälp av kogödsel3.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arla fortsätter sin satsning på hållbarhet och rullar ut en ny biogaslastbil på Visbys gator. Den nya lastbilen tankas på biogas som bland annat kommer från kogödsel från Arlagårdar på Gotland. På så vis sluts kretsloppet och klimatavtrycket från korna minskar, samtidigt bidrar den nya biogaslastbilen till att gotländska fordon drivs på lokalt producerat drivmedel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum