Huddinge KommunHuddinge KommunHuddinge KommunHuddinge KommunHuddinge KommunHuddinge Kommun

Energirådgivning ger effekt i samhället

Dela

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger effekt på samhällsnivå. Det visar en analys gjord av Sweco på uppdrag av Energimyndigheten. Hälften av de privatpersoner, företag och organisationer som kontaktat energi- och klimatrådgivarna uppger att de har genomfört en eller flera energieffektiviserande åtgärder efteråt.

Hela listan över de områden som de kommunala energi- och klimatrådgivarna får mest frågor inom.
Hela listan över de områden som de kommunala energi- och klimatrådgivarna får mest frågor inom.

Analysen visar också att de rådsökande höjt sin kompetens för att bättre kunna upphandla nya lösningar för energieffektivisering och användning av förnybar energi.

Energi- och klimatrådgivningen har varit en väsentlig del av Sveriges energieffektiviseringsarbete i snart 40 år. Den har erbjudit en kostnadsfri och oberoende rådgivning dit allmänhet, företag och organisationer kunnat vända sig med olika energifrågor exempelvis kring uppvärmning, egen elproduktion samt fordon och resval med mera.

Analysen visar att den personliga rådgivningen har stor betydelse när den rådsökande står inför beslut som investeringar för att öka energieffektiviteten eller byta till förnybart. De främsta anledningarna för att vända sig till en energi- och klimatrådgivare är:

  • vilja att spara pengar
  • få en oberoende part som bekräftar det man kommit fram till på egen hand
  • kunna prata med en kunnig person som kan ge inspel till ens egen specifika situation

Den sista punkten är en av den kommunala energi- och klimatrådgivningen stora styrkor. Många rådgivningstillfällen kring en specifik fråga utvecklas ofta till att den rådsökande får ett helhetsperspektiv på sin energiförsörjning och energianvändning.

– I Stockholmsregionen driver vi en gemensam telefonrådgivning, ett smidigt sätt för invånare att snabbt komma i kontakt med en energirådgivare och få personlig rådgivning. Södertörnsborna har oftast frågor om uppvärmningssystem eller solceller, säger Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare i kommunerna Huddinge, Haninge, Salem, Nynäshamn och Tyresö.

I en annan studie av effekter av energirådgivningens arbete med ett projekt kring solceller (Alvar Palm, 2019) konstaterades att antalet ansökningar till solcellsstödet ökade markant i de kommuner som deltog. Energi- och klimatrådgivarnas insatser ökade mängden solcellsinstallationer med cirka 30 procent i de kommuner som deltog jämfört med i de kommuner som inte deltog.

För frågor, kontakta:

Huddinge, Nynäshamn, Haninge, Tyresö & Salems kommuner

Maria Fredlund, energi- och klimatrådgivare, 08–535 365 36, maria.fredlund@huddinge.se

www.energiradgivningen.se

Samordning från Energimyndigheten

Morgan Dahlman, Energimyndigheten, 073–660 21 44, morgan.dahlman@energimyndigheten.se

Energi- och klimatrådgivningen

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Det finns energi- och klimatrådgivare i 284 av landets 290 kommuner.

Den som är intresserade av att få hjälp av sin kommunala energi- och klimatrådgivning kan ringa sin kommun eller söka på Energirådgivningens webbplats.

Energi- och klimatrådgivningen finansieras av Energimyndigheten, som tillsammans med de 15 regionala energikontoren samordnar arbetet för landets alla energi- och klimatrådgivare. Syftet är att öka takten för att nå de energi- och klimatpolitiska målen samtidigt som insatserna bidrar till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

Bilder

Hela listan över de områden som de kommunala energi- och klimatrådgivarna får mest frågor inom.
Hela listan över de områden som de kommunala energi- och klimatrådgivarna får mest frågor inom.
Ladda ned bild

Om

Huddinge Kommun
Huddinge Kommun
Kommunalvägen 28
141 85 Huddinge

08-535 300 00http://www.huddinge.se

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med över 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum