Jönköpings kommun

Engagemang för demokratin granskas i ny studie

Dela

Tillsammans med två föreningar undersöker Jönköpings kommun just nu medborgares och politikers engagemang i den lokala demokratin. Svaren ska ge kunskap om faktorer som påverkar möjligheten att delta och vara delaktig i den lokala demokratin – utifrån ett jämställdhetsperspektiv.

Foto: Fialotta Bratt, Valmyndigheten
Foto: Fialotta Bratt, Valmyndigheten

Jönköpings kommun är en av åtta kommuner i Sverige som deltar i Jämställdhetsmyndighetens regeringsuppdrag att undersöka skillnader i engagemang hos kvinnor och män i den lokala demokratin.

– Projektet hjälper oss att kartlägga och framöver även förbättra möjligheten för medborgare att delta i den lokala demokratin. Vi kommer bland annat att få fördjupad kunskap om kvinnors och mäns olika förutsättningar att delta demokratiskt, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande.

Två föreningar medverkar i projektet

Jönköpings kommun genomför projektet tillsammans med två föreningar – Birkagårdens Folkets hus på Österängen och Mulseryds boende och samverkan i Mulseryd. Det är två föreningar och två områden som skiljer sig mycket åt. Det handlar dels om skillnader mellan stad och landsbygd men också skillnader när det gäller socioekonomiska förutsättningar.

Uppdraget för föreningarna är att kartlägga sina respektive områden. Hur deltar de i sina olika områden och hur vill de vara med och påverka i kommunen?

En annan del av uppdraget inleds med en enkät som vänder sig till lokala politiker för att följa upp deras arbetsmiljö. Enkäten omfattar frågor som rör påverkan av pandemin, eventuella hot och hat samt bristande jämställdhet.

Förutom att bidra till ett lokalt utvecklingsarbete, ska svaren från medborgare och politiker i den pågående undersökningen även leda till en analys som Jämställdhetsmyndigheten ska överlämna till regeringen.

Nyckelord

Kontakter

Maria Lillieström, landsbygdsstrateg, Jönköpings kommun
Telefon: 036-10 20 39
E-post: maria.lilliestrom@jonkoping.se

Bilder

Foto: Fialotta Bratt, Valmyndigheten
Foto: Fialotta Bratt, Valmyndigheten
Ladda ned bild

Om

Jönköpings kommun
Jönköpings kommun

551 89 Jönköping

036-105000https://www.jonkoping.se/

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum