Linköpings kommun

Enklare att besöka naturreservatet Motala ströms ravin

Dela

En liten bit av Amazonas regnskog mitt i Linköpings kommun. Den känslan kan man få vid ett besök i naturreservatet Motala ströms ravin i Ljungsbro. Kommunen slutför just nu ett tillgänglighetsarbete i reservatet så att alla kan uppleva det rika djur- och växtlivet.

Naturreservatet Motala ströms ravin. Foto: Göran Billeson
Naturreservatet Motala ströms ravin. Foto: Göran Billeson

Naturreservatet Motala ströms ravin bildades 2018. Det är därmed det nyaste av de sju kommunala naturreservaten. Ett arbete med att göra området mer tillgängligt har pågått under våren 2021 och kommer att vara färdigt under vecka 27. Men redan nu går det att besöka naturreservatet och ta del av det mesta som har gjorts.

Kommunen har bland annat har skapat en entré i Jakobslundsvägens förlängning, nära O G Svenssons väg. Det är här besökare ska parkera om de kommer med bil eller cykel. Där finns även bord och en skylt som ger information om naturreservatet.

Från entrén har det byggts en 1,5 kilometer lång gångväg till målpunkten vid Jakobslund. Längs vägen finns flera rastplatser. Kommunens projektledare Erik Bjäresten säger att den första halvan av vägen går i marknivå längs ravinen och är tillgänglighetsanpassad för barnvagnar, rullatorer och rullstolar.

- Till stora delar är det en stenmjölsgång så att underlaget ska vara jämnt och hårt. På vissa ställen är det lite lutning, eller sankt och blött. Och det finns även diken. Därför har vi lösningar som till exempel spänger med räcken och några broar. Allt är tillverkat i trä och ska kännas lätt och naturligt.

Den andra halvan av promenadstråket går ner i ravinen via trappor. Där blir lutningarna större och gångarna lite smalare.

Kommunekolog Håkan Lundberg menar att naturreservatet är speciellt eftersom det utgörs av en djupt nedskuren ravin.

- Det finns upp till 15 meter höga och branta sidor. Motala ströms huvudfåra gick här fram till 1930-talet då Malfors kraftstation byggdes. Vattnet har under lång tid skurit sig ner genom lösa jordlager och bildat denna fåra.

Han framhåller att vegetationen är rik i den fuktiga lövskogen.

- När man går längs vattnet är det nästan som en djungel, lite som Amazonas. Det finns hassel och stora elefantfötter - gigantiska ekar och lindar som är 300 - 500 år gamla.

I området växer också blåsippor och vitsippor, liksom vårlök, svalört, vätteros, trolldruva, underviol och nästrot. Platsen är kalkrik. Det gör att det växer många små orkidéer och en hel del sällsynta arter, eftersom det är en miljö som inte finns på så många ställen.

Det finns också många fåglar, ett tiotal fladdermusarter och hundratals fjärilsarter. Vid vattnet är artrikedomen hög.

- Där finns till exempel kungsfiskaren, en blåaktig fågel som flyger snabbt. Det är en spektakulär fågel som är en av våra kommunala ansvarsarter. Det rör sig även uttrar i området.

Vid slutet av gångstigen har det tidigare funnits en smedja. Erik Bjäresten säger att det fortfarande går att se spår och fundament från byggnaden.

- Byggnadsarkeologer och industrivetare håller nu på att med datorns hjälp återskapa hur smedjan kan ha sett ut under århundradena. Resultatet kommer att synas på en skylt vid promenadstigen framåt hösten.

Marken i naturreservatet ägs av Tekniska verken och Linköpings kommun. Reservatet förvaltas av Linköpings kommun.

Byggprojektsida:
https://www.linkoping.se/stadsplanering-och-trafik/byggprojekt/byggprojekt/ljungsbro---tillganglighetsanpassning-av-naturreservat/

Naturreservatet:
https://www.linkoping.se/bygga-bo-och-miljo/naturvard-och-parkskotsel/naturreservat/motala-stroms-ravin/

Kontakter

Erik Bjäresten, projektledare Linköpings kommun
Tel: 013-20 60 00

Bilder

Naturreservatet Motala ströms ravin. Foto: Göran Billeson
Naturreservatet Motala ströms ravin. Foto: Göran Billeson
Ladda ned bild

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum