Åklagarmyndigheten

Enklare brott utreds snabbare

Dela

Snabbare lagföring är ett arbetssätt som minskar tiden från ett polisingripande till dom – från 22 till cirka sex veckor. Sedan årsskiftet finns en försöksverksamhet i Kronobergs län.

Arbetssättet Snabbare lagföring inleddes på försök 2018 i tre polisområden i Stockholm. Från 2020 använder hela polisregion Stockholm arbetssättet och från den 1 januari 2021 även fler polisområden, bland annat Kalmar-Kronoberg.

Snabbare lagföring omfattar vanliga brott som ger högst tre års fängelse, till exempel rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott och stöld. Den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen. Syftet är att den som är misstänkt ska få beslut snabbt och inte behöva ha händelsen hängande över sig. Polisen gör klart utredningen redan på platsen för brottet och den misstänkta personer får antingen en tid för domstolsförhandling eller en fullmakt med ett bötesbelopp som sedan fastställs av åklagare.

En myndighetsgemensam rapport som lämnades till regeringen den 1 mars visar att arbetssättet inneburit att tiden mellan polisingripande och dom har minskat från 22 till cirka sex veckor.

– Vi har bara varit igång i ett drygt kvartal, men vi ser redan resultat. Vi har regelbundna avstämningar med både domstolarna och med polisen och därifrån får vi bara positiva signaler, säger kammaråklagare Jonny Philipsson som är samordnare av snabbförfarandet på Åklagarkammaren i Växjö.

På Åklagarkammaren i Växjö är man några åklagare och administratörer som samordnar ärendena från snabbförfarandet. Under det första kvartalet har polisen redovisat 256 sådana ärenden till åklagarkammaren.

– Ju fler ärenden vi kan lagföra på det här sättet, desto mer resurser kan vi i längden frigöra till att utreda och lagföra andra mer allvarliga brott. Dessutom får vi en snabb reaktion och bryter på det sättet seriebrottslighet. Systemet får på så vis en större brottsavhållande effekt, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Kontakt

Chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson, 010-562 59 72

Kammaråklagare Jonny Philipsson, 010-562 63 34


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum