Enköpings kommun

Enköpings cyklister hjälper kommunen kartlägga gång och cykelvägarna med ett mobilspel

Dela

Enköpings kommun anordnar ett crowdsourcat datainsamlingsevent med Crowdsorsa, ett finskt startup-mjukvaruföretag. I juli kan Enköpingsbor tjäna pengar på att spela ett mobilspel där virtuella frukter och bär som är värda pengar samlas in genom att filma cykelvägarna.

Alla som har en mobiltelefon, en cykel och en telefonhållare kan delta i undersökningen som börjar klockan 10 lördagen den 16 juli – om det inte blir försenat av regnväder. Crowdsorsa-mobilspelet laddas ner gratis från App Store och Google Play. I appen finns ett uppdrag som är skapat för Enköping-undersökningen samt alla nödvändiga instruktioner.

Spelet är väldigt enkelt. Användarna ser de lokala cykelvägarna på en kartvy, fylld med virtuella frukter och bär. I Enköping finns det 110 kilometer cykelväg för spelarna att kartlägga och varje kilometer har föremål värda cirka 20 kronor.

– Den första användaren som samlar in ett föremål blir belönad för det, sedan försvinner det från allas kartor i realtid. Detta gör undersökningen välorganiserad och visar användarna var data ännu inte har samlats in, förklarar Crowdsorsas VD Toni Paju.

Alla insamlade videodata analyseras av en AI-modell för att upptäcka skador på vägbanan och används sedan för planeringen av underhållet av Enköpings cykelbanenät. Aldrig tidigare i Sverige har sådana data samlats in genom att engagera medborgarna med ett mobilspel.

– Projektet är viktigt för oss då vi äntligen kan få ett bra underlag för att på ett metodiskt sätt se hur vi ska underhålla våra gång och cykelvägar. Det ger oss en bättre bild av vad vi ska prioritera. Vi tror även att det här blir ett bra sätt att engagera medborgare i Enköpings kommun att komma ut och uppleva våra gång och cykelvägar, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum