Enköpings kommun

Enköpings kommun jobbar för att stärka företagsklimatet

Dela
Enligt Svenskt Näringslivs undersökning av företagsklimatet hamnar Enköping på plats 217. Ett omfattande arbete pågår för att få till ett bättre företagsklimat i Enköping.

Onsdagen den 28 september presenterade Svenskt Näringsliv resultatet av deras undersökning om företagsklimatet, som genomfördes tidigare i år. I Enköping svarade 186 företagare av 5 100 på enkäten (föregående år svarade 195 företagare på enkäten).

I årets ranking har Enköpings kommun tappat 37 placeringar, från plats 180 till plats 217. Sammanfattningsvis tycker 31,2 procent att företagsklimatet i kommunen är bra.

– Vi vet att vi har en bit kvar till det läget vi önskar att vara i vad gäller företagsklimatet i Enköping. Men vi jobbar systematiskt med att förbättra kommunens service till företagarna. En kommun med mycket stark tillväxt har också utmaningar vad gäller att hantera de många ärenden som kommer in, både effektivt och kvalitetsmässigt, säger näringslivschef Anna Holmström.

– För oss är näringslivsarbetet oerhört viktigt och vi jobbar ständigt för att stärka samarbetet med vårt lokala näringsliv. Vi ser att vi tappar placeringar i år och det är självklart en signal om att vi har viktigt arbete kvar att göra, säger Peter Book, kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen fortsätter utveckla samarbetet med företagarna

Ett omfattande arbete pågår för att stärka företagsklimatet i Enköping. I kommande näringslivsprogram ligger den kommunala servicen med som ett prioriterat område, tillsammans med kompetensförsörjningsfrågan.

Kommunen kommer under hösten bjuda in till flera workshoppar med företagare, politiker och tjänstepersoner.

– Vi vill ha en bred dialog med företagen för att veta vilka åtgärder vi behöver prioritera, för att säkerställa att de får bästa möjliga stöd och service från kommunen. Vi hoppas och tror att det kommer att snabba på utvecklingsarbetet för att möta företagens behov, säger Anna Holmström.

Utvecklingsområden

Utifrån enkätsvaren är det dessa områden som har haft störst negativ utveckling sedan rankingen 2021:

  • tillgång till relevant kompetens,
  • kommunens upphandling,
  • påverkan av brottslighet/otrygghet,
  • vägnät, tåg och flygförbindelser.

Ett annat prioriterat område för företagarna är snabbare handläggning från kommunens sida. Det som gått upp i betyg enligt företagarna sedan 2021 är deras syn på mobilnät och bredband samt service och bemötande.

– Kompetensförsörjningsfrågan lyfts i princip av alla företag. Detta är en av de mest prioriterade frågorna för företag i alla branscher. Att kunna rekrytera och behålla kompetens är avgörande för att behålla sin konkurrenskraft. Det är även fortsatta problem med tågtrafiken och det påverkar företagens möjlighet att rekrytera. Många pendlar till och från Enköping och är beroende av fungerande trafik, säger Anna Holmström.

Uppsalaregionens ranking

Ranking 2022

  • Älvkarleby: 86            
  • Knivsta: 97                    
  • Norrtälje: 154
  • Tierp: 172                      
  • Håbo: 188                  
  • Enköping: 217                
  • Heby: 246        
  • Uppsala: 247                
  • Östhammar: 266              

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye