Enköpings kommun

Enköpings kommun skriver under Europas första klimatkontrakt

Dela

Enköping tar täten i klimatomställningen. I dag har Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande, tillsammans med åtta andra kommuner och fyra generaldirektörer signerat Klimatkontrakt 2030.

–  Enköping representerar Sveriges alla mindre kommuner och vi ska gå före och visa att omställningen är prioriterad när vi bygger och utvecklar en växande kommun. Vi ska involvera våra ungdomar, ta fram en klimatinvesteringsplan och utveckla digitala verktyg för att ta större kliv i den gröna omställningen kommande år, säger Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande.

Klimatkontraktet undertecknades på ett digitalt möte under European Viable Cities Day.

– De svenska städerna visar nu vägen genom att öka takten i den omställning som alla städer måste göra. Klimatkontrakt 2030 är början på ett långsiktigt samarbete mellan nio kommuner, svenska myndigheter och – snart också – EU, säger Allan Larsson, styrelseordförande Viable Cities.

Klimatkontraktet ligger i linje med EU:s kommande utlysningar för klimatneutrala städer och ger goda möjligheter till utvecklat europeiskt samarbete. Ambitionen är att Sverige som föregångare ska inspirera ett europeiskt Climate City Contract som kan bidra till snabbare omställning.

– Städerna som idag har signerat kontraktet är en inspirationskälla för alla europeiska städer som vill bli klimatneutrala. Under 2021-2027 kommer EU:s forsknings- och innovationsprogram "Horizon Europe" att hjälpa EU-städer i deras klimatomställning och vi hoppas på många fler europeiska klimatkontrakt, säger Christian Danielsson, chef vid EU-kommissionen I Sverige.

De nio städerna – Enköping, Järfälla, Göteborg, Lund, Malmö, Stockholm, Umeå, Uppsala och Växjö – testar nya lösningar och lär av dem så att andra städer enklare och snabbare ska kunna ställa om. 

Kontakter

Ingvar Smedlund, kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 0171-62 62 12
E-post: ingvar.smedlund@politiker.enkoping.se

Ulrika K Jansson, kommundirektör
Telefon: 0171-62 66 40
E-post: ulrika.jansson@enkoping.se

Anna-Lena Ekenryd, kommunikatör Viable Cities
E-post: anna-lena.ekenryd@viablecities.se
Telefon: 0733-468 436

Bilder

Länkar

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Torggatan 21
749 35 Enköping

0171- 62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service tillinvånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum