Enköpings kommun

Enköpingsborna undersöker vägskicket med ett mobilspel

Dela

Från den 27 augusti kan enköpingsborna tjäna pengar genom att samla in virtuella objekt med ett mobilspel, samtidigt som appen filmar vägen under körning med bil. Kommunen får värdefull data om vägarnas skick.

Med mobilen fastsatt i vindrutan filmas vägarna i mobilspelet.
Med mobilen fastsatt i vindrutan filmas vägarna i mobilspelet.

Enköpings kommun genomför ytterligare en crowdsourcad datainsamling tillsammans med Crowdsorsa. I slutet av augusti kan enköpingsborna tjäna pengar genom att samla in virtuella objekt med ett mobilspel, samtidigt som appen filmar vägen under körning med bil.

Alla med en smartphone, bil och telefonhållare kan delta i undersökningen som startar lördagen den 27 augusti, klockan 10:00 om den inte skjuts upp på grund av regn. Mobilspelet Crowdsorsa kan laddas ner gratis från App Store och Google Play. I appen finns ett uppdrag som skapats för Enköpings undersökning tillsammans med alla nödvändiga instruktioner.

Spelet är mycket enkelt. Användarna ser det lokala vägnätet på en karta som är fylld av virtuella frukter och bär. I Enköping finns det 160 kilometer väg för spelarna att undersöka, och varje kilometer innehåller objekt till ett värde av cirka 30 kronor. Kommunen ser gärna att användarna passar på att filma vägar och gator där de ändå tänkt att köra, till jobbet, fritidsaktiviteter, vänner och så vidare.

– Den användare som samlar in ett objekt får belöningen, sedan försvinner det från deltagarnas kartor i realtid. Detta gör undersökningen välorganiserad och visar användarna var data ännu inte har samlats in, berättar Crowdsorsas vd Toni Paju.

Videomaterialet analyseras sedan av en AI-modell för att upptäcka defekter i asfalten och för framtida användning i Enköpings underhållsplanering av vägnäten. Enköping är den första kommunen i Sverige som samlar in den här typen av data genom att engagera medborgarna i ett mobilspel.

– Projektet är viktigt för oss då vi får ett bra underlag för att på ett metodiskt sätt se hur vi ska underhålla våra gator och vägar. Det ger oss en bättre bild av vad vi ska prioritera, säger Maurizio Freddo, trafikplanerare på Enköpings kommun.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Med mobilen fastsatt i vindrutan filmas vägarna i mobilspelet.
Med mobilen fastsatt i vindrutan filmas vägarna i mobilspelet.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Enköpings kommun
Enköpings kommun
Kungsgatan 39
745 36 Enköping

0171–62 50 00https://enkoping.se/

Enköping, Sveriges närmaste stad, är en av landets snabbast växande kommuner – mitt i Europas mest expansiva tillväxtområden. Här byggs nya verksamheter, nya stadsdelar växer fram och vi planerar för framtidens Enköping. I kommunen jobbar cirka 3 500 personer för att varje dag erbjuda välfärd och service till invånare, föreningar, företag och besökare.

Följ Enköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Enköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum