Värmdö Kommun

Entartete, en utställning om synen på konsten

Dela

Var går gränsen mellan stolthet och nationalism? Och vilken konst skulle betraktas som degenererad idag? Det är några frågeställningar som Fotoparkens nya utställning Entartete vill belysa, både ur det historiska och det nutida perspektivet.

Den 19 juli 1937 öppnade en av världshistoriens mest ökända utställningar, Entartete Kunst, i München. I utställningen visades över 600 konstverk som nazisterna samma år hade rensat ut från tyska museer. I Fotoparkens nya utställning Entartete möts besökaren av bilder och resonemang som visar på hur föreställningen om degenererad kultur resulterade i förstörelse och plundringar av Europas kulturskatter. Utställningen handlar också om hur idéerna överlevt andra världskriget och vuxit sig allt starkare under de senaste decennierna.

Entartete är skapad av författaren, journalisten och redaktören Anders Rydell i samarbete med konstnären Peter Johansson. Utställningens bilder och texter möter besökaren i resonemang kring hur ”utmanande samtidskonst ställs mot klassisk, tidlös konst”, vad som händer i  offentlighetens centrum idag och om hoten mot konstnärer, författare och andra kulturskapare.

Namnet kommer från det tyska ordet för degeneration, entartete, ett medicinskt begrepp som beskriver hur något gradvis försämras. I Nazityskland användes begreppet för att stämpla och svartlista konst, musik, litteratur och annan kultur.

Om Anders Rydell och Peter Johansson

Anders Rydell är prisbelönt journalist och författare. Hans böcker om nazismens plundring av kultur, ”Plundrarna” och ”Boktjuvarna”, har översatts till över 20 språk – bland annat engelska, ryska, spanska, kinesiska, japanska. Han har tidigare varit chefredaktör på tidskriften Konstnären samt kulturchef på Hall media. Idag är han verksam som chefredaktör på Författarförbundets tidskrift Författaren och som konstskribent för Svenska Dagbladet. 2018 erhöll han Värmdö kommuns konstnärsstipendium.

Utställningen Entartete har skapats genom ett särskilt samarbete med konstnären Peter Johansson. Johansson är en av Sveriges mest uppmärksammade och hyllade konstnärer. I över tre decennier har han utforskat den svenska identiteten med utgångspunkt från Dalarna och arbetat med symboler varifrån vi har konstruerat vår nationella myt – dalahästar, falukorvar, knätofsar, rödfärg och kurbitsmåleri.

Nyckelord

Kontakter

Fredrik NornvallTillförordnad kommundirektör

Fotograf: Lars Åke Holst, Gustavsbergs Bildatelje. Fotografens namn ska anges vid användning av bilderna.

0857047448fredrik.nornvall@varmdo.se

Bilder

Om

Värmdö Kommun
Värmdö Kommun
Skogsbovägen 9-11
134 81 Gustavsberg

Växel: 08 - 570 470 00http://www.varmdo.se/

Värmdö kommun - skärgårdens mötesplats

Värmdö, skärgårdens mötesplats. En unik natur med cirka 44 000 invånare och över 10 000 öar. Inom bara 30 minuter finns Stockholm med alla sina möjligheter. I Gustavsberg finns en lång tradition inom kultur, design och form. Här finns också välkända besöksmål som Sandhamn, Möja, Grinda, Bullerö och Svartsö. Välkommen till Värmdö, en plats för möten mellan människor.

 

 

Följ Värmdö Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Värmdö Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum