E.ON, Getinge och Susegårdens Solpark i samarbete för mer förnybar el

Dela

Tack vare ett samarbete mellan E.ON, Getinge och Susegårdens Solpark i Halland adderas 1,5 MW lokalt producerad solel till det svenska energisystemet. Den förnybara elen köps av Getinge Sterilization AB och är ett viktigt steg för att göra företaget CO2-neutralt.

Foto: Christian Andersson, Apelöga
Foto: Christian Andersson, Apelöga

Partnerskap för solel innebär att E.ON matchar företag som vill köpa lokalt producerad förnybar solel med markägare som har mark lämplig för etablering av en solcellspark. E.ON bygger parken och står för driften av den och elkunden köper motsvarande mängd förnybar el som adderats till energisystemet.

– Genom att sammanföra markägare, som vill investera i förnybar energiproduktion, och företag, som vill ha lokalproducerad förnybar el, bidrar vi tillsammans till energiomställningen. Sedan E.ON lanserade konceptet förra året har vi adderat nästan 4 MW förnybar el till elsystemet, varav 1,5 MW här i Getinge. Framöver har vi planer på att accelerera byggnationen av förnybar elproduktion ytterligare, främst i elområde 4 där behovet av ny elproduktion är stort, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

Avtalet som tecknats mellan den lokala solelsleverantören Susegårdens Solpark, E.ON och Getinge Sterilization AB sträcker sig fram till år 2031 och förväntas generera totalt 16 GWh solenergi.

– Som ett steg i att främja närproducerad, förnybar el, är det glädjande att vi kan göra denna satsning tillsammans med en lokal solenergiproducent. Redan under det första året förväntar vi att cirka 55 % av vår produktion här i Getinge kommer att drivas med solenergi, säger Niclas Jonasson, vd för Getinge Sterilization.

Getinges mål är att vara ett koldioxidneutralt företag 2025. E.ONs mål är att senast vid utgången av 2025 endast sälja förnybar och återvunnen energi. 

Kontakter

Bilder

Foto: Christian Andersson, Apelöga
Foto: Christian Andersson, Apelöga
Ladda ned bild
Susegårdens Solpark i Halland. Foto: Magnus Fast, E.ON
Susegårdens Solpark i Halland. Foto: Magnus Fast, E.ON
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON och Vattenfall förenklar betalning av elbilsladdning15.6.2021 07:01:41 CEST | Pressmeddelande

I takt med att elbilarna blir allt fler växer behovet av ett enhetligt betalsystem för publika laddstationer. E.ON och Vattenfall InCharge kommer att förenkla betalningen för laddning och ge tillgång till båda bolagens laddnätverk genom roaming i Sverige. Den förenklade betallösningen ger kunderna, i ett första steg, tillgång till närmare 1 000 publika snabb- och destinationsladdningspunkter redan i sommar.

E.ON samarbetar med FN:s miljöprogram UNEP och investerar mångmiljonbelopp för att öka den biologiska mångfalden i ledningsgator7.6.2021 11:15:44 CEST | Pressmeddelande

Som första energibolag i världen går E.ON med och stödjer ”UN Decade on Ecosystem Restoration”, ett globalt initiativ som tagits fram av FN:s miljöprogram UNEP med målet att återskapa världens viktiga ekosystem. E.ON investerar ett tvåsiffrigt miljonbelopp i Euro för att öka den biologiska mångfalden i bolagets ledningsgator, en area motsvarande 70 000 hektar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum