E.ON Sverige AB

E.ON gör förnybar fjärrvärme av avloppsvatten i Malmö

Dela

Som ett led i att skapa fler hållbara energilösningar och ställa om till ett mer förnybart Sverige investerar E.ON 195 miljoner kronor i en ny fjärrvärmeanläggning i Malmö. Anläggningen tas i drift hösten 2017.


Värmepumpsanläggningen ska utvinna värme ur renat avloppsvatten vid VA Syds anläggning, energi som annars hade gått till spillo. Värmen kommer att levereras ut på fjärrvärmenätet i Malmö/Burlöv.


– Fjärrvärmeproduktionen i Malmö behöver förnyas och den nya anläggningen är ett viktigt första steg, säger Anders Svensson, Produktionschef E.ON. Anläggningen ökar såväl leveranssäkerheten som andelen förnybar fjärrvärme, samtidigt som den utgör en robust och flexibel grund i framtidens produktionssystem.


Omställningen till mer förnybar fjärrvärme stämmer väl överens med Malmö stads miljöprogram, där ett av målen är att energin som används i Malmö stads verksamheter ska vara 100 procent förnybar år 2020.


– Kundernas efterfrågan på förnybar fjärrvärme ökar hela tiden och för att få en så hållbar produktion som möjligt ska även elen som driver värmepumparna i den nya anläggningen komma från förnybara källor, säger Anders Svensson.

Totalt kommer den nya anläggningen att producera runt 200 000 MWh förnybar fjärrvärme per år, vilket motsvarar årsförbrukningen hos cirka 10 000 villor.

Fjärrvärme i Malmö/Burlöv
Malmös fjärrvärmesystem började byggas 1951 och är sedan flera år tillbaka sammankopplat med fjärrvärmenätet i Burlövs kommun. Idag får cirka 7 500 villor samt 4 300 fastigheter (företag, skolor, flerbostadshus med flera) i Malmö och Burlöv fjärrvärme från E.ON. Bland flerbostadshusen är cirka 90 procent anslutna till fjärrvärmenätet.

 

Kontaktpersoner

Anders Svensson, Produktionschef E.ON, telefon 070-593 76 43

Pernilla Schoug, Kommunikationschef E.ON Värme, telefon 070-655 14 85

Nyckelord

Kontakter

E.ONs pressjour 040-25554024-timmarsservice för dig som är journalist. Telnr på denna sida är endast avsedda för journalister.Övriga hänvisas till Kundservice tel 020-222424 eller Felanmälan tel 020-880022.

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

Historisk elnätsanslutning möjliggör förnybar energi till hela Sverige19.11.2018 08:06Pressmeddelande

Under hösten har anslutningsavtal tecknats för den största vindkraftsatsningen i E.ONs historia. Det är det nybildade bolaget E.ON Wind Nysater AB som ska ansluta 475 megawatt vindkraft till elnätet i Västernorrland. Avtalet innebär att nästan 100 årsarbeten skapas i regionen när ny elledning ska byggas. 475 MW motsvarar nästan effekten i Sveriges tredje största vattenkraftverk, Porjus i Lule älv.

E.ON bygger en av Europas största landbaserade vindkraftsparker i Västernorrland16.11.2018 10:05Pressmeddelande

Idag fattades beslut om att E.ON kommer att bygga en av Europas största landbaserade vindkraftsanläggningar i Sverige. Vindkraftsparkerna, som ligger cirka 4 mil nordväst om Härnösand och utgörs av de två projekten Hästkullen och Björnlandhöjden, i framför allt Härnösands kommun, får en installerad effekt på 475 megawatt, vilket ger energi motsvarande all hushållsel i Västernorrland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum