E.ON-innovation minskar energibehovet på MediconVillage med över 60 procent

Dela
Innovationen E.ON ectogrid™ har minskat behovet av externt tillförd energi på Medicon Village i Lund med över 60 procent, genom att dela och balansera energiströmmar mellan byggnader. Det visar resultat från senaste kvartalet. – Vi ser att behovet av tillförd energi till vår Science Park kraftigt minskar, och vi är på väg att nå ett av våra viktiga delmål i vår hållbarhetsstrategi, säger Erik Jagesten, VD MediconVillage Fastigheter AB.
E.ON ectogrid™ använder en ackumulatortank för att passivt balansera nivåerna av varmt och kallt vatten i systemet.
E.ON ectogrid™ använder en ackumulatortank för att passivt balansera nivåerna av varmt och kallt vatten i systemet.

E.ON ectogrid gör det möjligt att balansera byggnaders olika behov av värme och kyla mot varandra. Under 2022, har ectogrid levererat drygt 10 GWh värme och kyla vilket utgör största andelen av det totala behovet. Verkningsgraden för hela systemet har kontinuerligt förbättrats vilket medför väsentligt minskad användning av extern energi, mer än 60 procent. Energieffektiviseringen realiseras genom att energi delas och balanseras mellan de anslutna byggnaderna, vilket reducerar andelen externt tillförd energi till systemet.  

– E.ON ectogrid™ uppvisar en klart lägre energiåtgång jämfört med fristående lokala värme- och kyla-lösningarBalanserade energiflöden där man styr temperaturen i nätet, till skillnad från traditionella lågtemperaturnät som ofta blandar flöden av olika temperatur, medför högre effektivitet samt flexibilitetsmöjligheter på elsidan än flöden i en fristående värme- och kylalösning säger Kamilla Björkman, ansvarig för E.ON ectogridutveckling.  

När de första byggnaderna anslöts på MediconVillage var den primära målsättningen att uppnå en bra grundnivå genom att optimera balanseringen av energiströmmar på nätet och styra nättemperaturerna. Efterhand har styrning av nättemperaturerna optimerats med lägre temperaturer som resultat och kontrollalgoritmerna har utvecklats för att, så effektivt som möjligt, använda hela systemet som ett gigantiskt termiskt batteri.  

– Fokus ligger nu på att vidareutveckla E.ON ectogrid med smarta algoritmer som förbättrad temperaturreglering, förladdning av ackumulator, prognostisering av behovet och optimering av byggnadernas effektuttag i kombination med ökad egenproduktion av el via exempelvis solceller och batteri. Dessutom genomförs tester på MediconVillage där systemet tar hänsyn till elpriser för att styra ned byggnadens effektbehov vid pristoppar, det tror vi kommer vara viktigt i rådande omvärldsläge, fortsätter Kamilla Björkman.  

Läs mer om E.ON ectogrid: E.ON ectogrid™ är en banbrytande värme- och kylalösning - eon.se

Kontakter

Bilder

E.ON ectogrid™ använder en ackumulatortank för att passivt balansera nivåerna av varmt och kallt vatten i systemet.
E.ON ectogrid™ använder en ackumulatortank för att passivt balansera nivåerna av varmt och kallt vatten i systemet.
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Om E.ON ectogrid: E.ON ectogrid gör det möjligt att balansera byggnaders olika behov av värme och kyla mot varandra. E.ON ectogrid på MediconVillage i Lund omfattar idag 12 byggnader, kontor, forskningslabb och bostäder, som delar värme och kyla sinsemellan. Det fleråriga gemensamma projektet har visat att E.ON ectogridär en praktiskt fungerande och skalbar lösning för värme och kyla 

Den unika lösningen, som levererar värme och kyla i ett och samma system, har dragit till sig stort intresse. PEAB har anslutit tre bostadsfastigheter på det närbelägna Scheele Promenad som nu delar energi på samma nät som MediconVillage. Men det är inte endast i Lund som E.ON ectogrid installeras, E.ON har även projekt under uppbyggnad i Italien, Storbritannien, Nederländerna och Polen. 

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON investerar drygt 144 miljoner i Malmö, Burlöv, Lomma, Vellinge och Svedala kommuns elnät för att dimensionera för framtida behov29.3.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Under 2023 investerar E.ON drygt 144 miljoner kronor i de regionala och lokala elnäten i Malmö, Burlöv, Lomma, Vellinge och Svedala kommun. – Vår ambition är ett robust energisystem, som tillåter grön energiomställning, nya industrietableringar och regional tillväxt, säger Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.

E.ON ersätter helikoptrar med drönare27.3.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

E.ON inleder drönarbesiktningar av bolagets 24 000 kilometer långa högspänningsnät. Drönarna styrs av artificiell intelligens, AI, som i framtiden själv ska klara jobbet. Beslutet innebär en utfasning av helikoptrar. – Våra tester visar att drönare är ett kraftfullt verktyg för att öka leveranssäkerheten och minska antalet strömavbrott. Dessutom får vi stora miljö- och säkerhetsvinster, säger Martin Höhler, vd E.ON Energidistribution.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum