Porsche Carrera Cup Scandinavia

Ericsson i topp både i IndyCar och i Porsche Carrera Cup Scandinavia

Dela

Det är mycket bröderna Ericsson från Kumla i svensk racing just nu. Marcus gör succé i IndyCar och här hemma toppar lillebror Hampus Porsche Carrera Cup Scandinavia inför helgens deltävling på Drivecenter Arena i Fällfors. – Efter segern i Indy 500 står jag lite i skuggan av Marcus, men det kan jag ta, ler Hampus, som följde det dramatiska racet på plats i USA.

Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen
Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen

– En cool upplevelse. Det var första gången jag var på Indy 500 och att få se brorsan vinna inför nästan 400.000 åskådare var väldigt speciellt, säger Hampus och tillägger:

– Och nervöst. 

Ett häftig och inspirerande erfarenhet att ta med sig in i Porsche Carrera Cup Scandinavia såklart. Där toppar Ericsson tabellen efter dubbla andraplatser i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp för fyra veckor sedan.

– Det blev en stökig premiär för många, men dessbättre inte för mig. Jag gjorde precis det jag hade planerat –  tänkte på mästerskapet för att komma igenom första helgen med så mycket poäng som möjligt. Jag tog 40 och är extremt nöjd med det.

Viktig lucka till mästaren

Från sin tätposition i tabellen har Ericsson sex poäng ner till andraplacerade Jan Magnussen, som inte har med tävlingen i Norrland i sin kalender. Fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl delar tredjeplatsen och är tolv poäng efter.

– En lucka som känns extremt viktig. Man vet att Lukas är snabb, det är han alltid, och det känns väldigt skönt att inte låta honom sticka iväg som han gjorde i början på förra säsongen. Det gäller att få grepp om körningen och maximera den direkt i stället för att komma in det senare, som det blev i fjol. I år försöker vi starta på en högre nivå, vilket jag tycker att vi har lyckats med, och det känns skönt att ha några poäng tillgodo på Lukas. 

Bra facit i Fällfors

Hampus Ericsson gjorde sin tävlingsdebut i Porsche Carrera Cup Scandinavia på just Drivecenter Arena i Skellefteå kommun. När banan invigdes inför 17.000 åskådare sommaren 2019 körde han Porsche Sveriges gästbil och noterades bland annat för en finfin sjätteplats i det andra heatet. Årets därpå, under sin första hela säsong i mästerskapet, blev Hampus sexa och sjua.

– 2019 hade jag inte ens körkort och omställningen från Formel 3, som jag tävlade i då, till Porsche 911 GT3 Cup var stor. Jag tycker det var en bra helg och min insats i regnet året därpå tycker jag också var helt okey. Det var första gången jag körde Porschen i blött och den erfarenheten känns bra att ha med sig nu om det skulle bli regn i helgen, säger Hampus och tillägger:

– Jag tycker att jag har ett ganska bra facit i Fällfors. Inga toppresultat, men det var heller inte att vänta med tanke på omständigheterna.

Inte som vanligt

Hampus Ericsson ser fram emot att få komma tillbaka till Drivecenter Arena, byggd på en nedlagd militärbas i Fällfors. Med sina 4.270 meter är banan den längsta i Sverige. Den är dessutom snabb, innehåller flera tekniska partier och bjuder på varierande underlag. Banans längsta raksträcka är 1 kilometer och där når bilarna ett toppfart på över 250 km i timmen.

– Det är en jäkligt cool och lång bana. Den erbjuder många omkörningsmöjligheter så det ska bli roligt att köra där igen, säger Hampus och medger att det blir en speciell racehelg i Norrland.

Skälen till det är flera. Tävlingen innehåller tre race, den lågt stående midnattssolen kan bli en faktor och dessutom kommer två av de tre racen att ha målgång efter klockan nio på kvällen.

– Det blir inte som vanligt, det är coolt, tycker Hampus, som kan bli en av mästerskapets nya vinnare på just Drivecenter Arena.

Nya racevinnare 

Ingen i det aktuella startfältet har nämligen vunnit race under de två besök mästerskapet gjort på anläggningen. Inte ens fyrfaldige mästaren Lukas Sundahl har stått överst på pallen i Midnattssolsloppet. Ännu.
2019 hette segrarna Robin Hansson och Roar Lindland. Året därpå dubbelvann gästföraren Johan Kristoffersson. Ingen i trion deltar i årets mästerskap, vilket lämnar fältet öppet för en, två eller tre nya racevinnare.

Sett till tidigare starter på banan är Hampus Ericsson en av flera segerkandidater. Hetast är kanske ändå Lukas Sundahl och Pontus Fredricsson, duon som vann var sitt race i premiären i Anderstorp. Sundahl kan stoltsera med tre pallplatser (2-2-3-6) i sina fyra starter hittills på Drivecenter Arena. Fredricsson har placeringsraden 3-4-4-3. I det andra racet 2019 startade stockholmaren från pole position och hade segervittring när en sammanstötning med teamkompisen Robin Hansson spolierade alla chanser till vinst.

Norrman utmanar

Säkert vill den andra deltävlingens gästförare, norske Formel 2-stjärnan Dennis Hauger, också blanda sig i segerdiskussionen. 19-åringen från Aurskog, som är femma i F2-mästerskapet efter två segrar hittills den här säsongen, har med framgång kört Porsche Sveriges gästbil tidigare. 2020 deltog han i fem race och stod på pallen i fyra!

– Jag ser verkligen fram emot tre spännande race under midnattssolen på Drivecenter Arena. Efter mina tidigare inhopp som gästförare i serien känner jag både teamet och startfältet väl. Däremot har mästerskapet en helt ny generation av tävlingsbilen 911 GT3 Cup i år vilket såklart blir en extra utmaning för mig, säger Hauger.

Lyckosamma nykomlingar

Totalt kommer 21 förare till start i Fällfors. Utöver ovan nämnda Ericsson, Sundahl, Fredricsson och Hauger återfinns bland annat Marcus Annervi i startlistan. Nykomlingen från Halmstad, mästare i premiärupplagan av succéklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia 2021, slog till med dubbla fjärdeplatser i Anderstorp och är delad trea i tabellen – på samma poäng som Lukas Sundahl. 

I Porsche Approved Cup, klassen i klassen för förare som inte kör nya Porsche 911 GT3 Cup (992) utan tävlar i den äldre modellen, 991 II, toppar nykomlingen Andreas Ahlberg efter en seger och en andraplats i Småland. Ahlberg är 14 poäng före Christoffer Bergström som i sin tur skuggas av Kjelle Lejonkrans och Erlend Juan Olsen. 

Två kungar och en prins

I supportklassen Porsche Sprint Challenge Scandinavia, vars andra deltävling för säsongen också avgörs i Fällfors, debuterar prins Carl Philip. Prinsen har till den här säsongen tagit steget till klassen från Porsche Carrera Cup Scandinavia. Premiären i Anderstorp var han emellertid tvungen att stå över på grund av tidsskäl.

I Fällfors gör prinsen två alpina kungar sällskap i Porsche Experience Racing. Som teamkompisar har han nämligen Ingemar Stenmark och norrmannen Aksel Lund Svindal. Den sistnämnde imponerade stort i premiären på Scandinavian Raceway där han, i sin första racingtävling någonsin, vann det första heatet!

Lund Svindahl är femma i tabellen som toppas av Kenneth Ahnelöv före Ludwig Ellhage och Fredric Blank. 

Ingemar Stenmark ligger på tionde plats efter att ha tagit målflagg som nionde och sjunde man i Anderstorp.

Fem race i Viaplay

Viaplay sänder som vanligt från de skandinaviska Porsche-mästerskapen. Fem race blir det totalt enligt följande sändningsschema:

Fredag 17 juni

Kl 20.35: Race 1 Porsche Carrera Cup

Lördag 18 juni

Kl 14.00: Race 1 Porsche Sprint Challenge

Kl 15.00: Race 2 Porsche Carrera Cup

Kl 19.35: Race 2 Porsche Sprint Challenge

Kl 20.30: Race 3 Porsche Carrera Cup

Tidsschema Porsche Carrera Cup by Porsche Center Umeå, Midnattssolsloppet, Drivecenter Arena, 17-18 juni.

Fredag 17 juni.

Kl 10.15: Practice 1, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 11.45: Practice 1, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 13.15: Practice 2, Porsche Carrera Cup (30 min)

Kl 14.30: Practice 2, Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 17.20: Kval Porsche Carrera Cup, Q1 och Q2 (30 min)

Kl 19.10: Kval Porsche Sprint Challenge (20 min)

Kl 20.50: Race 1 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Lördag 18 juni.

Kl 14.05: Race 1 Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 15.15: Race 2 Porsche Carrera Cup (20 min + 1 varv)

Kl 19.40: Race 2 Porsche Sprint Challenge (20 min + 1 varv)

Kl 20.50: Race 3 Porsche Carrera Cup (30 min + 1 varv)

Tävlingen omfattar även klasserna STCC, GT4 Scandinavia och Legends.

Ställningen i Porsche Carrera Cup Scandinavia inför deltävlingen på Drivecenter Arena i Fällfors.

1. Hampus Ericsson, Fragus Motorsport, 40 poäng

2. Jan Magnussen, Porsche Experience Racing, 34

3. Lukas Sundahl, Micke Kågered Racing, 28

4. Marcus Annervi, Race Team Gelleråsen - by AFR, 28

5. Pontus Fredricsson, Fragus Motorsport, 26

6. Emil Persson, Kristoffersson Motorsport, 22

7. Ola Nilsson, Mtech Competition, 21

8. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, 14

9. Robin Knutsson, WestCoast Racing, 12

10. Edvin Hellsten, Fragus Motorsport, 10

Porsche Approved Cup

1. Andreas Ahlberg, Micke Kågered Racing, 45 poäng

2. Christoffer Bergström, Team Pampas, 31

3. Kjelle Lejonkrans, Fragus Motorsport, 30

4. Erlend Juan Olsen, Jaffa Racing, 30

5. Hannes Morin, Steber Racing, 28

Teammästerskapet.

1. Fragus Motorsport, 85 poäng

2. Micke Kågered Racing, 78

3. Steber Racing, 43

Porsche Sprint Challenge Scandinavia.

1. Kenneth Ahnelöv, Race Team Gelleråsen - by AFR, 37 poäng

2. Ludwig Ellhage, Stenhaga Motorsport, 28

3. Fredric Blank, Stenhaga Motorsport, 26

4. Svante Andersson, Stenhaga Motorsport, 26

5. Aksel Lund Svindal, Porsche Experience Racing, 25

6. Krister Andero, Prido Racing, 25

7. William Siverholm, Stenhaga Motorsport, 22

8. Janne Gustavsson, JPG Motorsport, 18

9. Pär Englund, Englund Motorsport, 16

10. Ingemar Stenmark, Porsche Experience Racing, 16

För kompletta tabeller och mer info - se: www.carreracup.se & www.sprintchallenge.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen
Hampus Ericsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Hampus Ericsson. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Lukas Sundahl. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Pontus Fredricsson. Foto: Jakke Röntynen
Pontus Fredricsson. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Marcus Annervi. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Dennis Hauger. Foto: Micke Fransson
Dennis Hauger. Foto: Micke Fransson
Ladda ned bild
Andreas Ahlberg. Foto: Armin Hadzic
Andreas Ahlberg. Foto: Armin Hadzic
Ladda ned bild
Porsche Experience Racing, fr.v: prins Carl Philip, Aksel Lund Svindal, Ingemar Stenmark. Foto: Jakke Röntynen
Porsche Experience Racing, fr.v: prins Carl Philip, Aksel Lund Svindal, Ingemar Stenmark. Foto: Jakke Röntynen
Ladda ned bild

Om

Porsche Carrera Cup Scandinavia
Porsche Carrera Cup Scandinaviahttp://www.carreracup.se

Porsche Carrera Cup Scandinavia startades år 2004 och är Porsches officiella Carrera Cup-mästerskap i Skandinavien. Mästerskapet drivs av Porsche Sverige i samarbete med Porsche Motorsport. 

Förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia 2022 kör Porsche 911 GT3 Cup (992) eller Porsche 911 GT3 Cup (991 II). Den sistnämnda modellen har också en egen klass i mästerskapet: Porsche Approved Cup.  

2022 års mästerskap, som är det 19:e i ordningen, omfattar sex deltävlingar – fem i Sverige och en i Norge – och 14 race. Premiären körs på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj och finalen på Mantorp Park 30 september-1 oktober.

Sedan starten 2004 har Lukas Sundahl, som är regerande mästare, vunnit Porsche Carrera Cup Scandinavia fyra gånger. Tre titlar har Robin Rudholm, Jocke Mangs och Johan Kristoffersson. 

Följ Porsche Carrera Cup Scandinavia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Porsche Carrera Cup Scandinavia

Emil Persson ensam lördagssegrare när dimman stoppade tredje Porsche Carrera Cup-racet i Fällfors18.6.2022 22:20:01 CEST | Pressmeddelande

Emil Persson tog sin första seger i Porsche Carrera Cup Scandinavia när han vann det andra racet i Midnattssolsloppet på Drivecenter Arena i Fällfors. Någon ytterligare lördagsvinnare kunde aldrig koras. Tjock dimma drog nämligen in över anläggningen och gjorde det omöjligt att avgöra helgens tredje heat. – Ett tråkigt, men enkelt beslut, konstaterade mästerskapets sporting director Thomas Johansson och hänvisade till förarnas säkerhet.

Lukas Sundahl höll undan till sin första Porsche Carrera Cup-seger på Drivecenter Arena17.6.2022 23:01:56 CEST | Pressmeddelande

Nu kan han räkna in en seger även på Drivecenter Arena i Fällfors, fyrfaldige Porsche Carrera Cup-mästaren Lukas Sundahl. Smålänningen klev nämligen upp överst på pallen när det första av tre race i Midnattssolsloppet avgjordes under fredagskvällen. Sundahl, som i sin Porsche 911 GT3 Cup (992) vann före norske Formel 2-stjärnan Dennis Hauger och skåningen Ola Nilsson, övertog därmed ledningen i mästerskapet eftersom tabellettan från premiären, Hampus Ericsson, åkte av och bröt.

Hampus Ericsson toppar Porsche Carrera Cup Scandinavia efter stökig premiärhelg i Anderstorp14.5.2022 18:19:08 CEST | Pressmeddelande

Det blev en premiärhelg präglad av krascher och få racevarv i Porsche Carrera Cup Scandinavia i Anderstorp. När många lämnade Småland besvikna var Hampus Ericsson ganska belåten. Det fanns en anledning till det. Med två andraplatser i sin nya Porsche 911 GT3 Cup (992) leder han mästerskapet inför fortsättningen. – Kul att toppa tabellen. Vi tog många viktiga poäng i dag och serien är lång, sa 20-åringen från Kumla som bara hade Pontus Fredricsson och Lukas Sundahl före sig i resultatlistorna.

Lukas Sundahl överlägsen kvaletta när Porsche Carrera Cup Scandinavia drog igång i Anderstorp13.5.2022 18:50:52 CEST | Pressmeddelande

Regerande mästaren Lukas Sundahl gav verkligen sina konkurrenter i Porsche Carrera Cup Scandinavia något att fundera över i fredagens kval till premiärtävlingen på Scandinavian Raceway i Anderstorp. 25-åringen från Växjö körde nämligen till sig pole position till lördagens båda race. I den första kvalomgången, Q1, var han dessutom helt överlägsen. – Ett lugnt och stilla varv egentligen, trodde inte att det skulle vara så bra, sa Sundahl som var mer än åtta tiondelar före närmaste konkurrent.

Lukas Sundahl förhandsfavorit när förarna i Porsche Carrera Cup Scandinavia tävlar om SM-guld för första gången12.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Till helgen inleds Porsche Carrera Cup Scandinavia. Då börjar 30 förares jakt på en trio cuptitlar och ett SM-guld! Förhandsfavorit är de fyra senaste årens mästare, smålänningen Lukas Sundahl. Men han får räkna med tufft motstånd. Inte minst från Fragus Motorsport som mönstrar tre toppförare i premiären på Scandinavian Raceway i Anderstorp 13-14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum