Uppsala stift

Erik Berggren blir ny biskopsadjunkt i Uppsala stift

Dela

Erik Berggren, doktor i teologi, blir ny biskopadjunkt i Uppsala stift. Erik arbetar nu som ekumenisk handläggare på Svenska kyrkans nationella nivå.

-Det ska bli roligt och intressant att få börja arbeta i Uppsala stift. De senaste åren har jag arbetat med Svenska kyrkans internationella och ekumeniska relationer vilket har varit mycket spännande. Nu ser jag fram emot nya arbetsuppgifter och tycker att det ska bli stimulerande att få möta församlingar i Uppsala stift. Jag ser särskilt fram emot att få arbeta tillsammans med biskop Karin som jag känner från mina år vid teologiska institutionen, säger Erik Berggren. 

Erik vigdes till präst år 1990 för Luleå stift och har efter det bland annat tjänstgjort som församlingspräst i St. Olovs församling, Skellefteå, som sjukhuspräst i Sydafrika samt som rådgivare inom teologisk utbildning vid Svenska kyrkans internationella avdelning.

År 2016 disputerade han i kyrkovetenskap vid Uppsala universitet på avhandlingen Catholicity Challenging Ethnicity som handlar om kyrkans förhållande till etnicitet.  Han studerade bland annat hur fem olika kyrkofamiljer i Sydafrika arbetat för ett förändrat samhälle med ökad etnisk integration 20 år efter apartheids avskaffande.

Erik tillträder sin tjänst den 13 oktober.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Uppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2018-12-31) 800 620 personer varav 60,6 procent är medlemmar i Svenska kyrkan.

Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Antje Jackelén och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. I stiftet finns 126 församlingar. 101 av dessa församlingar bildar 27 pastorat medan 25 församlingar är självständiga enheter som inte ingår i ett pastorat.

Följ Uppsala stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum