Umeå kommun

Ersboda slöjdförening blir årets eldsjäl 2021

Dela

Under internationella frivilligdagen korades Ersboda slöjdförening till Årets eldsjäl. Priset delas ut av Andreas Lundgren (S), ordförande för individ- och familjenämnden och Hanna Lundin Jernberg (L), vice ordförande i individ- och familjenämnden.

Vilken fantastisk överraskning. Att få detta pris känns så härligt. Det är ett klart bevis på att det vi gör har stor betydelse för alla i kommunen inte bara våra medlemmar, säger Monica Westerlund, ordförande i Ersboda slöjdförening.

— Årets utmärkelse går till en förening som gör mycket för många människor i Umeå. Ersbodas slöjdförening är en källa till inspiration och det är med glädje vi idag uppmärksammar dem, säger Andreas Lundgren (S).

Vanligtvis delas priset ut under firandet av Internationella frivilligdagen 5 december. Precis som förra året blir det däremot inga offentliga arrangemang på grund av coronapandemin.

Årets utmärkelse

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

Med stark vilja och stort engagemang skapar föreningen en mötesplats för alla. De bedriver både dag- och kvällsaktiviteter för en bred målgrupp; svenska för nyanlända, kursverksamhet inom olika konsthantverk, dagliga aktiviteter för personer med olika funktionsvariationer, barn- och ungdomsverksamhet, samt arrangerar aktiviteter för seniorer. Under pandemin har de bedrivit verksamheten på distans och skapat en mötesplats för både social gemenskap och hantverksarbete inom allt från trä, textil, väv och silversmide. Föreningen är en förebild i hur de verkar både för mångfald och integration och lever väl upp till sitt motto om att vara Umeås hantverksparadis.

Utmärkelsen byter namn till Årets ideella insats

Utmärkelsen Årets eldsjäl kommer från och med nästa år att byta namn för att spegla syftet med utmärkelsen bättre. Det vill säga att utmärkelsen handlar om frivilligt och socialt arbete. Fem förslag som togs fram med involvering från bland annat föreningar som arbetat med internationella frivilligdagen. Därefter röstades det vinnande förslaget fram av allmänheten.

Om utmärkelsen

Priset har delats ut sedan 2003. Tanken med priset är att uppmärksamma en förening eller organisation som på olika sätt utmärkt sig och gjort betydande insatser för invånarna Umeå kommun under året som gått. Varje år tas förslag/nomineringar emot till priset från föreningar och personer. Utifrån förslagen utses en pristagare. Priset tilldelas en organisation/förening som är öppen för så många som möjligt i kommunen. Förutom äran och ett diplom får föreningen/organisationen också en check på 10 000 kronor.

Mer information

Andreas Lundgren
Ordförande, Individ- och familjenämnden
070-330 63 24
andreas.lundgren@umea.se

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Vi efterfrågar invånare med erfarenhet av vård och omsorg21.1.2022 11:55:40 CET | Pressmeddelande

Personalläget är ansträngt inom äldreomsorg och funktionshinderomsorg. Frånvaron är hög och behovet av vikarier stort för att kunna upprätthålla en trygg och säker vård och omsorg. Vi vädjar därför till invånare som har erfarenhet av arbete inom hemtjänst, hemsjukvård, vård- och omsorgsboende, funktionshinderomsorg eller personlig assistans och har möjlighet att under en begränsad tid hjälpa till inom kommunens äldreomsorg eller funktionshindersomsorg att ta kontakt med respektive rekryteringscentrum.

Restaurangbranschen och Maja Beskowgymnasiet är på gång!17.1.2022 08:48:07 CET | Pressmeddelande

Maja Beskowgymnasiet har anställt Nazim Imeri som projektledare inför nystarten av Re-staurang- och livsmedelsprogrammet hösten 2022. – Intresset för restaurangutbildningen är stort bland åk 9-eleverna i Umeå med omnejd. Många elever har blivit mycket positivt inställda när de fått veta att utöver att utbildningen är rolig och innehåller många praktiska moment ger den även grundläggande högskole-behörighet, säger Nazim Imeri, som representerade restaurangutbildningen när cirka 1800 elever var på besök på skolan under skolbesöksveckan i november 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum