ESA presenterar sin nya generaldirektör
Den europeiska rymdorganisationen, ESA, presenterade under torsdagen efterträdaren till den nuvarande generaldirektören Jan Wörner, nämligen österrikaren Josef Aschbacher. Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, ledde processen med att nominera Aschbacher i sitt uppdrag som ordförande för ESA Council, organisationens högsta råd.

Den 14 januari höll generaldirektören för den europeiska rymdorganisationen, ESA, sin årliga presskonferens. Där presenterades året som kommer men också den tillträdande generaldirektören, österrikaren Josef Aschbacher. Som ledare för ESA Council, organisationens högsta råd, var Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman ledare för processen.
Anna Rathsman säger att det varit tufft att genomföra en transparant process med de begränsningar som pandemin har inneburit. Dessutom svårt att genomföra en demokratisk process i en omgivning av starka politiska intressen. Hon är mycket nöjd över att ESA har en ny generaldirektör på plats som dessutom har ett starkt stöd från de 22 medlemsländerna.
- Jag är mycket nöjd med utfallet av processen! Jag tror att Josef kommer att bli en mycket bra GD för ESA.
Anna Rathsman kommer i framtiden stötta generaldirektören med förankring och genomförandet av GD:s vision ”Agenda 2025” samt fortsätta arbetet med att vidareutveckla ESA som den kompetenta rymdorganisation den är.
Nyckelord
Bilder


Om
Rymdstyrelsen är Sveriges rymdmyndighet
Rymdstyrelsen är myndigheten som stödjer rymdforskning och utveckling i Sverige. Vi företräder Sverige i internationella rymdorganisationer och arbetar för att sprida kunskap om och skapa intresse för rymden. Rymdstyrelsen är central förvaltningsmyndighet under Utbildningsdepartementet.
Läs mer om myndigheten på Rymdstyrelsen.se
Följ Rymdstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen
Magnetisk apokalyps24.2.2021 14:35:51 CET | Nyheter
Jorden drabbades av enorma klimatförändringar på kort tid för 42 000 år sedan, vilket bland annat ledde till att Australiens megafauna dog ut och kanske även neandertalarna. Ny forskning kan fastställa att förändringarna sammanföll med att jordens magnetfält vändes upp och ned, vilket lämnade jorden utan försvar mot den livsfarliga kosmiska strålningen.
Odin firar 20 år i rymden20.2.2021 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har Odin levererat rymddata till forskare över hela världen i 20 år. Odin har genomfört mätningar i omloppsbana betydligt längre än planerat, när den sändes upp 2001 var planen att den skulle kunna utföra mätningar under två år.
Vetenskapliga instrument ombord på Perseverance19.2.2021 11:54:29 CET | Nyheter
Igår, den 18 februari, landade NASA:s rover Perseverance på Mars. Nu väntar åratal av hårt arbete, för rovern men också för de över 400 forskarna på jorden som väntar på data. Här tittar vi lite närmre på de vetenskapliga instrument som finns ombord.
Astronautrekrytering och fler vägar ut i rymden17.2.2021 12:42:25 CET | Pressmeddelande
Samtidigt som den europeiska rymdorganisationen ESA inleder rekrytering av nya astronauter, är en helt ny rymdrelaterad arbetsmarknad på frammarsch. Ny teknik, nya samhällsbehov och nya aktörer bidrar till att andra rymdrelaterade jobb än astronautyrket blir mer och mer eftertraktade.
Svensk atmosfärsforskningssatellit firar 20 år i rymden15.2.2021 12:20:46 CET | Pressmeddelande
På lördag 20 februari har Odin levererat rymddata till forskare över hela världen i 20 år. Odin har genomfört mätningar i omloppsbana betydligt längre än planerat, när den sändes upp 2001 var planen att den skulle kunna mäta under två år.
Kinas farkost Tianwen-1 anländer till Mars10.2.2021 12:21:59 CET | Nyheter
Den 10 februari når den kinesiska Marsfarkosten Tianwen-1 fram till sin omloppsbana runt vår grannplanet Mars. Med sig har den en rover utrustad med markgenomträngande radarteknik som, förutsatt att landningen går bra, ska utforska planetens yta och söka efter vattenavlagringar.
Rymdstyrelsen astrofototävling vintern 2020/20211.2.2021 15:29:15 CET | Pressmeddelande
Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare i samarbete med Stockholms stad, Astronomisk ungdom, Kamera och bild samt Populär astronomi. De vinnande bidragen får inte bara ära och berömmelse, de kommer även att ställas ut i Kungsträdgården mitt i centrala Stockholm! Det enda du behöver är kreativitet, en mörk stjärnklar kväll och en kamera.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum