Åre 2019 AB

ESTELLE ALPHAND: FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ HEMMAPLAN I ÅRE

Dela

Som 17-åring debuterade Estelle Alphand i Världscupen i tyska Ofterschwang. När vi får tag på Estelle är hon på väg till just Tyskland och Ofterschwang, en ort hon inte tävlat i på fem år och mycket har hänt i hennes karriär sen dess.

Hon är nyss hemkommen från Sydkorea och de olympiska spelen, något som hon inte trodde skulle vara möjligt förra året när hon tänkte på OS.

– Jag trodde inte att jag skulle få åka. Men det var väldigt roligt att få vara med. Det var bra arrangerat, snön var toppen och backen fin. Det var lite se och lära för mig, jag kan inte säga att jag åkte dit med medaljchans, så jag tog det ganska lugnt och bara tänkte på att ha det roligt, berättar Estelle och fortsätter:

– Jag var lite besviken i början, men jag var ändå glad över min skidåkning, det tar jag med mig hem. Jag var snabbast i det andra åket i storslalomen och det är jag jätteglad över. Det var mitt första OS och något helt nytt för mig, hela evenemanget är så mycket större med alla idrottare, men i backen var det som en vanlig tävling. Men det var en bra erfarenhet att ta med sig!

Inför säsongen bytte Estelle tävlingsnation från Frankrike till Sverige, ett kanske inte helt lätt beslut att ta.

– Jag trivdes inte så bra i det franska landslaget det sista åren så jag kände att det var dags att testa något annat. Jag visste vad jag förlorade men inte vad jag skulle vinna med bytet, så det var lite tufft. Men det är bra och jag är glad över det, och glad att jag fick vara med i landslaget från början, berättar Estelle.

– Det var pappa som tog kontakt med Svenska Skidförbundet, jag var lite osäker i början, det är en ganska stor sak att byta nation. Men sen när jag tänkte på det så kände jag att det var en bra idé, att få se något annat och en annan träning. Och mamma är glad att jag måste prata svenska nu!

Och genombrottet lät inte vänta på sig, hon började säsongen med personbästa och en 14:e plast i Sölden, Österrike i oktober. Och efter det har 23-åringen radat upp fina placeringar, både i slalom och storslalom. Att det finns bra och snabb skidåkning i Alphand, det är det ingen som tvivlar på!

– Jag har tagit hjälp av en mental coach, och under sommaren så ändrade jag lite på min teknik så nu har jag blivit mer stabil i min åkning och kan bara köra. Nu vet jag att jag kan och att jag kan åka snabbt, när självförtroendet kommer så går det lättare, säger Estelle.

Estelle är född 1995 i Briancon, Frankrike och bor nu i St Chaffrey en ort i franska alperna, nära Sestriere. Pappa Luc Alphand är känd i den alpina världscupcirkusen med segrar i klassiska störtlopp som Kitzbühel och Val Gardena. Mamma xx är svenska och de två yngre bröderna Nils och Sam tävlar båda alpint aktivt för franska landslaget.

– Det funkar väldigt bra att bo i St Chaffrey, det är bättre att bo nära Europa tycker jag, jag har färre resdagar än de andra tjejerna i laget. Enda skillnaden är att jag nu kör jag lite mer bil än vad jag gjorde förut. Till våren och sommaren kommer jag upp till Sverige när det är läger, annars kommer jag vara hemma i Frankrike, berättar Estelle.

Estelle beskriver sig själv som en lugn person, som inte blir så stressad eller nervös över saker.

– Och så är jag lite rolig ibland, och lite blyg. Förut var jag en riktig tävlingsmänniska, skulle alltid vinna, men nu har jag lugnat ner mig lite på det. Jag tänker mera på min åkning, men jag vill ju så klart att det ska gå bra. Men när yatsy-tärningarna åker fram efter middagen med de andra i laget, då kommer den gamla tävlingsdjävulen fram!

Om knappt två veckor är det dags för den alpina världscupfinalen i Åre, som nu blir hemmaplan för Estelle. En final som hon tidigare inte har kvalat till.

– Det är helt otroligt att jag är där, att jag har kvalat. Jag hade inte trott att det skulle gå så bra i år och att få kvala till finalen, det är helt magiskt, säger Estelle och fortsätter:

– Jag har en del vänner i Åre som varit och hejat på mig förut, och nu får de heja dubbelt på mig när jag tävlar för Sverige också. Det kommer säkert att bli lite annorlunda än tidigare jag tävlat i Åre, nu är det verkligen hemmaplan för mig!

Största skillnaden i Åre mot andra orter världscupen rullar runt på är enligt Estell: Mörkret!

– Haha, ja det är så mörkt. När man kommer upp till Sverige och Norge så inser man att det är så mörkt norröver under vintern. Backen i Åre är fin, det är mycket terräng så man måste vara på hela tiden så man inte tappar rytmen.

Nästa år är det dags för alpina VM i Åre, men så långt har Estelle inte riktigt kommit i planerna.

– Jag tar det som det kommer, när man inte har någon press på sig det är då man åker som bäst. Jag har som mål att vara topp 15 i startlistan nästa säsong. Och så hoppas jag att jag kvalar och får starta på VM i Åre, det skulle vara jätteroligt. Men jag tänker inte så långt bort ännu, jag tar en tävling i taget, fortsätta åka snabbt och hoppas att jag tar en plats!

Namn: Estelle Alphand
Född: 23 april 1995 i Briancon, Frankrike
Bor: St Chaffrey, Frankrike
Familj: Pappa Luc, mamma Anna-Karine och småbröderna Nils och Sam
Meriter: Guld i Ungdoms-OS 2012 i super-G, 5:e plats i slalom och 7:e plats i storslalom, båda i Världscupen säsongen 2017/2018
Aktuell: Bytte landslag från Frankrike till Sverige sommaren 2017 och åker snart sin först världscupfinal

Bilder

Om

Åre 2019 AB
Åre 2019 ABFölj Åre 2019 AB

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019 AB

LEVA SOM MAN LÄR – SVENSKA SKIDFÖRBUNDET TAR LEDANDE ROLL I KAMPEN MOT KLIMATFÖRÄNDRINGAR21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Skidentusiaster och det alpina svenska landslaget har haft första parkett för att se hur klimatet blivit varmare, glaciärer smälter och skidorter på låg höjd får allt mindre snö. Det är anledningen till att Svenska Ski Team Sweden Alpine sommaren 2017 vidtog åtgärder för att förbättra sin verksamhet ur ett hållbarhetsperspektiv. Det började med en analys av den egna verksamheten med hjälp av specialister på ämnet och efter tre månader kom resultatet. Och det blev ett slag i magen: varje medlem i det svenska alpina landslaget hade ett koldioxidavtryck som var fyra gånger mer än för en ”vanlig” svensk. Det var en ögonöppnande erfarenhet och sedan dess har arbetet mot att förbättra verksamheten ur ett miljöperspektiv satt fart. I linje med den hållbarhetsvision som Åre 2019 har och jobbar för att uppfylla sjösatte Ski Team Sweden Alpine ett miljöprogram i slutet på förra året. Syftet med programmet är att anpassa verksamheten och fokusera på att göra den mer hållbar. Det finns många hinde

HUR MÅR DINA LAGG EGENTLIGEN?21.6.2018 00:00Pressmeddelande

Hur är det egentligen med skidorna och skidkläderna nu när snön är borta? Tog du dem direkt från säsongens sista åk till skrubben eller förrådet och nu ligger allt där tills det är dags för nästa säsong? Ta då ut utrustningen igen och ge dem lite kärlek inför Åre 2019 – här delar två experter med sig av sina bästa tips! Skidor och pjäxor Om skidorna får stå obehandlade under sommaren kommer du att få torra belag som glider dåligt så ta en eftermiddag och ge laggen lite omsorg. Om du inte känner dig bekväm med att göra allt själv – gå till närmaste sportbutik och se om de kan hjälpa dig. – Det viktigaste är att man vallar in skidorna med paraffinvalla så man har ett skyddande lager på belaget. En del säger att det ska vara riktigt varm valla men det går lika bra att använda den du använder under vintern, men kanske inte den du har för de kallaste förhållandena (-10 grader eller kallare), säger Håkan Johansson på Verkstan i Åre, tillika servicetekniker åt Svenska skidförbundet. Börja med

#1 ALPINA LEGENDARER20.6.2018 00:00Pressmeddelande

Stein Eriksen – ett Hollywoodansikte i norsk ylletröja En legendar, en pionjär och långt före sin tid. Stein Eriksen var norrmannen med Hollywood-utseendet som spred den alpina sporten utanför både Nordens och sportens gränser. Med OS- och VM-guld i bagaget och en omistlig charm kom han att bli en av den alpina världens stora, inte minst för sin bragd på alpina VM i Åre 1954. Lille Stein Eriksen föddes 1927 och växte upp i idylliska Holmenkollen med föräldrarna Marius och Bitte och storebror Marius junior. Det fanns liten tvekan om att både Stein och Marius hade alla förutsättningar för att bli goda idrottsmän. Marius Sr var en erkänt duktig backhoppare och utförsåkare som dessutom deltog som gymnast på OS 1912. Mamma Bitte (Birgit) drev damernas slalomklubb i Oslo och i trädgården hade pojkarna Eriksen en hemmabyggd hoppbacke som lystes upp av stearinljus i vintermörkret. Enligt Stein var hans största ”bekymmer” som barn att välja om han skulle bli backhoppare eller alpin utförsåkare.

NU ÄNNU ENKLARE ATT TA TÅGET TILL ALPINA VM!23.5.2018 00:00Pressmeddelande

Nu blir det ännu enklare att ta sig till och från Åre. De dagliga nattågen nu kommer att gå direkt från Stockholm från juni och framåt, vilket betyder en enklare och bekvämare resa i hållbarhetens tecken. Nu kommer vår nationella partner SJ med glädjande besked: nattågen kommer att trafikera sträckan från Stockholm till Åre varje dag från slutet av juni och framåt. Dessutom kommer dagliga dagtåg att gå på sträckan, vilket gör det smidigt att ta sig till och från Åre och Duved som är tågets slut- och startstation. Det gör det också möjligt för mer långväga besökare att göra en dagstur till och från Åre. Att ta tåget till Åre är ett hållbart och bekvämt resealternativ då tåget stannar mitt i byn där du har gångavstånd till torget, restauranger, hotell, bad, shopping och givetvis till skidbackarna. Nationalarenan ligger cirka en kilometer från Åre station. – Tågtrafiken är otroligt viktig för oss och för de gäster som ska resa till och från Åre under alpina VM. Det är ett väldigt enkelt o

SENA TÄVLINGAR – FÖR PUBLIK OCH ÅKARES SKULL23.5.2018 00:00Pressmeddelande

– här är de officiella starttiderna för alpina VM i Åre Under FIS – kongressen i Grekland förra veckan samlades stora delar av den internationella skidfamiljen för att diskutera kommande år och säsong. Bland annat bestämdes de officiella starttiderna för alpina VM i Åre 2019 – och det är tider som passar både publik och åkare. Sedan tidigare är tävlingsdagarna satta för nästa års alpina världsmästerskap i Åre, 5-17 februari. Under FIS-kongressen bestämdes även starttiderna och är nu därmed officiella. Många av tävlingarna startar lite senare på dagen vilket är fördelaktigt för dagsbesökare som då kan anpassa sina resor på ett enklare sätt. Fans och publik som bor i närregionen och nu även i övriga landet får chansen att se första åket för dagen utan att kliva upp i ottan. Med de nya tågtiderna för dag- och nattåg som SJ annonserade i veckan blir det enklare att resa över dagen. Det är också viktigt att de aktiva ska få mycket tid på morgonen att förbereda sig inför vad som kan vara der

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum