Åre 2019

ESTELLE ALPHAND: FÖR FÖRSTA GÅNGEN PÅ HEMMAPLAN I ÅRE

Dela

Som 17-åring debuterade Estelle Alphand i Världscupen i tyska Ofterschwang. När vi får tag på Estelle är hon på väg till just Tyskland och Ofterschwang, en ort hon inte tävlat i på fem år och mycket har hänt i hennes karriär sen dess.

Hon är nyss hemkommen från Sydkorea och de olympiska spelen, något som hon inte trodde skulle vara möjligt förra året när hon tänkte på OS.

– Jag trodde inte att jag skulle få åka. Men det var väldigt roligt att få vara med. Det var bra arrangerat, snön var toppen och backen fin. Det var lite se och lära för mig, jag kan inte säga att jag åkte dit med medaljchans, så jag tog det ganska lugnt och bara tänkte på att ha det roligt, berättar Estelle och fortsätter:

– Jag var lite besviken i början, men jag var ändå glad över min skidåkning, det tar jag med mig hem. Jag var snabbast i det andra åket i storslalomen och det är jag jätteglad över. Det var mitt första OS och något helt nytt för mig, hela evenemanget är så mycket större med alla idrottare, men i backen var det som en vanlig tävling. Men det var en bra erfarenhet att ta med sig!

Inför säsongen bytte Estelle tävlingsnation från Frankrike till Sverige, ett kanske inte helt lätt beslut att ta.

– Jag trivdes inte så bra i det franska landslaget det sista åren så jag kände att det var dags att testa något annat. Jag visste vad jag förlorade men inte vad jag skulle vinna med bytet, så det var lite tufft. Men det är bra och jag är glad över det, och glad att jag fick vara med i landslaget från början, berättar Estelle.

– Det var pappa som tog kontakt med Svenska Skidförbundet, jag var lite osäker i början, det är en ganska stor sak att byta nation. Men sen när jag tänkte på det så kände jag att det var en bra idé, att få se något annat och en annan träning. Och mamma är glad att jag måste prata svenska nu!

Och genombrottet lät inte vänta på sig, hon började säsongen med personbästa och en 14:e plast i Sölden, Österrike i oktober. Och efter det har 23-åringen radat upp fina placeringar, både i slalom och storslalom. Att det finns bra och snabb skidåkning i Alphand, det är det ingen som tvivlar på!

– Jag har tagit hjälp av en mental coach, och under sommaren så ändrade jag lite på min teknik så nu har jag blivit mer stabil i min åkning och kan bara köra. Nu vet jag att jag kan och att jag kan åka snabbt, när självförtroendet kommer så går det lättare, säger Estelle.

Estelle är född 1995 i Briancon, Frankrike och bor nu i St Chaffrey en ort i franska alperna, nära Sestriere. Pappa Luc Alphand är känd i den alpina världscupcirkusen med segrar i klassiska störtlopp som Kitzbühel och Val Gardena. Mamma xx är svenska och de två yngre bröderna Nils och Sam tävlar båda alpint aktivt för franska landslaget.

– Det funkar väldigt bra att bo i St Chaffrey, det är bättre att bo nära Europa tycker jag, jag har färre resdagar än de andra tjejerna i laget. Enda skillnaden är att jag nu kör jag lite mer bil än vad jag gjorde förut. Till våren och sommaren kommer jag upp till Sverige när det är läger, annars kommer jag vara hemma i Frankrike, berättar Estelle.

Estelle beskriver sig själv som en lugn person, som inte blir så stressad eller nervös över saker.

– Och så är jag lite rolig ibland, och lite blyg. Förut var jag en riktig tävlingsmänniska, skulle alltid vinna, men nu har jag lugnat ner mig lite på det. Jag tänker mera på min åkning, men jag vill ju så klart att det ska gå bra. Men när yatsy-tärningarna åker fram efter middagen med de andra i laget, då kommer den gamla tävlingsdjävulen fram!

Om knappt två veckor är det dags för den alpina världscupfinalen i Åre, som nu blir hemmaplan för Estelle. En final som hon tidigare inte har kvalat till.

– Det är helt otroligt att jag är där, att jag har kvalat. Jag hade inte trott att det skulle gå så bra i år och att få kvala till finalen, det är helt magiskt, säger Estelle och fortsätter:

– Jag har en del vänner i Åre som varit och hejat på mig förut, och nu får de heja dubbelt på mig när jag tävlar för Sverige också. Det kommer säkert att bli lite annorlunda än tidigare jag tävlat i Åre, nu är det verkligen hemmaplan för mig!

Största skillnaden i Åre mot andra orter världscupen rullar runt på är enligt Estell: Mörkret!

– Haha, ja det är så mörkt. När man kommer upp till Sverige och Norge så inser man att det är så mörkt norröver under vintern. Backen i Åre är fin, det är mycket terräng så man måste vara på hela tiden så man inte tappar rytmen.

Nästa år är det dags för alpina VM i Åre, men så långt har Estelle inte riktigt kommit i planerna.

– Jag tar det som det kommer, när man inte har någon press på sig det är då man åker som bäst. Jag har som mål att vara topp 15 i startlistan nästa säsong. Och så hoppas jag att jag kvalar och får starta på VM i Åre, det skulle vara jätteroligt. Men jag tänker inte så långt bort ännu, jag tar en tävling i taget, fortsätta åka snabbt och hoppas att jag tar en plats!

Namn: Estelle Alphand
Född: 23 april 1995 i Briancon, Frankrike
Bor: St Chaffrey, Frankrike
Familj: Pappa Luc, mamma Anna-Karine och småbröderna Nils och Sam
Meriter: Guld i Ungdoms-OS 2012 i super-G, 5:e plats i slalom och 7:e plats i storslalom, båda i Världscupen säsongen 2017/2018
Aktuell: Bytte landslag från Frankrike till Sverige sommaren 2017 och åker snart sin först världscupfinal

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum