Åre 2019

Estelle Alphand om VM-säsongen: ”Jag vet exakt vad jag vill och var jag ska”

Dela

Hon kom in som lite av en doldis i det svenska landslaget men plötsligt visste alla vem Estelle Alphand var. Nu har hon en säsong med nytt lag och fina resultat i ryggen och ser fram emot att ta nästa steg. – Jag tror jag kan göra det, det är det man tränar för, säger Alphand.

Estelle Alphand är redo för VM-säsongen och känns trygg i att hon ska stå på starten i Åre. Foto: Klas Rockberg/Svenska skidförbundet
Estelle Alphand är redo för VM-säsongen och känns trygg i att hon ska stå på starten i Åre. Foto: Klas Rockberg/Svenska skidförbundet

Det har gått ett år sedan beskedet kom att Estelle Alphand, dotter till svenska Anna Karin och franske alpinåkaren Luc Alphand, skulle byta från det franska till det svenska alpina landslaget. Det var på sätt och vis ett kontroversiellt byte men för henne personligen har det varit ett lyft.

– Det kändes väldigt bra att byta faktiskt, bättre än jag trodde. Om man snackar om resultat var det mycket bättre än jag förväntat mig, så det var jättekul. Och det var kul att få träffa andra personer och vara i en helt annan miljö, säger Alphand.

Hon rivstartade säsongen med 14:e plats i premiären i Sölden och radade därefter upp topp 20 och topp 10-resultat. Världscuppubliken blev vana att se full satsning från den unga fransk-svenskan som oftast slutade med fina resultat men som ibland också slog över till förargliga misstag. Själv säger hon att hon lugnat ner sig och att hennes fokus blir allt bättre.

– Jag var hetsigare förut och skadade mig också i knäet och axeln – jag har blivit opererad massor. Så jag har lugnat ner mig rätt mycket men det är också positivt för mig för jag vet nu exakt vad jag vill och var jag ska.

Estelle Alphand ger intryck av att vara målinriktad. Hon hade en bra försäsong och har tränat hårt i sommar men har till viss del hindrats av ryggproblem.

– Jag har haft lite problem med ryggen men jobbar med det så jag inte får några problem under säsongen. Jag kan köra normal fysträning och det blir bättre och bättre.

Formkurvan pekade uppåt under hela föregående säsong och förhoppningen är att Alphand ska ta nästa steg i utvecklingen nu. Det tror också både alpina ledningen och hon själv kommer att ske.

– Det klart att det var ett stort steg för mig att komma in topp 30 i både i slalom och storslalom så det var jätteroligt. Jag trodde inte heller att det skulle gå så bra för mig så nu kommer det bli tuffare att komma in i världstoppen men det klart att jag jobbar på så jag hoppas det kommer komma snabbt, säger hon och fortsätter:

– Jag tror att jag kan göra det. Nu gäller det bara att vara koncentrerad och jobba på skulle jag säga. Jag har jobbat på att träna lite mentalt också – det hjälper faktiskt.

Har du någon särskild rutin inför tävling?

– Jag har inget turnagellack, jag är inte som Frida, säger hon med ett skratt, och fortsätter:

– Jag försöker hålla fokus på vad jag ska göra bara. Jag har en liten rutin men det är mest avslappning och lite sånt som jag gör.

Hon trivs bra i det svenska laget och Sverige börjar kännas mer och mer som hemma. Hon är numera också medlem i Åre SLK och Sverige, där hon spenderade somrarna hos mormor och morfar i Lerum, har en särskild plats i hjärtat. Men hon bor kvar i Frankrike. Det gör resorna till många av världscuporterna enklare och hon får mer tid hemma med familjen, även om det är svårt att samla hela familjen Alphand under ett tak.

– Jag gillar att vara hemma men det är inte ofta vi är alla fem tillsammans. Jag har två bröder, Nils och Sam, som tävlar och är med i franska landslaget. Och pappa reser mycket.

Inför stundande VM-säsong är målsättningen självklar: att göra så många resultat på topp tio som möjligt, ranka sig på topp 15 i startlistan och få ett bra startnummer på VM. VM i Åre känns som ett hemma-VM men också inte, menar Alphand.

– Jag tävlar för Sverige och alla i publiken kommer att heja på mig och jag har också kompisar som bor i Åre. Så det känns jättekul men det är lite både och eftersom jag aldrig har bott i Sverige.

Det viktigaste målet för tillfället är att förbereda kroppen på hård säsong, att köra hårt och bita ihop i varje tävling och hålla motivationen uppe. Hon menar också att det är viktigt att hela laget hittar ett lugn och att det är god stämning, vilket det i nuläget är.

– Det känns att alla vet vad de vill och var de ska så det är ganska skönt. Det är väldigt bra och professionellt skulle jag säga.

Var Andrés och Fridas OS-guld en inspiration?

– Absolut! Det var helt fantastiskt att få vara med där och se all glädje och allt som de och alla vi hade. Vi var jätteglada och det klart att man också vill uppleva det själv en dag.

Steget dit är långt men för Estelle Alphand känns det som att VM-medaljen kan vara inom räckhåll. Framför allt ser hon däremot fram att få ställa sig på starten på VM i Åre. Vad hon ser mest fram emot? Publiken.

– Det kommer vara roligt att få tävla i Sverige, alla kommer heja på oss, det tycker jag är väldigt roligt. Jag hoppas verkligen på fint väder, sol och grym snö. Och om underlaget är som det brukar vara i Åre kommer det att vara bra.

Fyra frågor till Estelle Alphand


Vad gör du helst när du inte tävlar och tränar?

Är hemma med familjen. Annars åker jag motorcykel, Enduro, själv eller med mina bröder och pappa. Eller så cyklar jag i bergen.

Hur skulle du beskriva dig själv?

Jag skulle säga att jag är ganska lugn, kanske inte så öppen. Jag gillar att lära känna personer innan jag öppnar upp mig. Jag är kanske lite blyg, men också bestämd. Jag vet vad jag vill och vad jag vill göra.

Funkar det bra att bo i Frankrike och tävla för svenska landslaget?

Det är mycket lättare för mig att bo i Frankrike faktiskt för när man tränar i Schweiz och Italien behöver jag inte flyga upp och ner så jag sparar lite dagar hemma. Det känns bra, det är skönt.

Var det naturligt för dig att börja med alpin skidåkning?

Det kändes naturligt för vi var i bergen och man vill ju åka skidor och ha kul i snön. Jag gillade verkligen att tävla. Jag ville tävla och vara med i landslaget och köra världscup. Det var målet när jag var liten och nu är man här så det är ju kul.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Estelle Alphand är redo för VM-säsongen och känns trygg i att hon ska stå på starten i Åre. Foto: Klas Rockberg/Svenska skidförbundet
Estelle Alphand är redo för VM-säsongen och känns trygg i att hon ska stå på starten i Åre. Foto: Klas Rockberg/Svenska skidförbundet
Ladda ned bild
Estelle Alphand, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Alain Grosclaude/Agence Zoom, endast för redaktionell användning.
Estelle Alphand, Ski Team Sweden Alpine. Foto: Alain Grosclaude/Agence Zoom, endast för redaktionell användning.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum