Barncancerfonden

Etiska förhållanden i barncancervården - Ny nationell studie

2.9.2015 08:05 | Barncancerfonden

Dela

Att vårda barn som drabbats av cancer medför svåra etiska ställningstaganden i den dagliga vården. Många sjuksköterskor som vårdar barn med cancer på Astrid Lindgrens barnsjukhus upplever att de bara ibland kan ge den etiskt god vård som de själva önskar, enligt forskning gjord vid Karolinska Institutet. – Det finns tre alternativ för personalen, att försöka förändra läget, blunda för problemet eller sluta, säger Pernilla Pergert, som ser de etiska problemen som en förklaring på den stora personalomsättningen inom barncancervården.

Studien som gjordes vid Astrid Lindgrens barnsjukhus undersökte det etiska klimatet i vården av barn med cancer. Bland de 89 personer som deltog i studien saknade mer än en fjärdedel tid för etisk reflektion. 
– Det är tufft i vården i stort, det är brist på sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor.Utrymmet för den nödvändiga dialogen och reflektionen vid etiska ställningstaganden minskar eftersom den direkta vården av patienten måste prioriteras, förklarar Pernilla Pergert, legitimerad sjuksköterska och medicine doktor på barncancerforskningsenheten vid Karolinska Institutet.

Nu ska Pernilla Pergert, tillsammans med sin forskargrupp genomföra en nationell studie, som finansieras av Barncancerfonden under tre år. Syftet är att undersöka situationer som leder till moralisk stress, hur vanliga de situationerna är och vilken påverkan de har på sjukvårdspersonalen.
– Vi ska också undersöka faktorer i arbetsmiljön som kan hjälpa personalen att hantera etiska problem. Resultaten hoppas vi ska ge ett underlag för att göra förbättringar i vården, säger Pernilla Pergert.

Pernillas forskning i Barncancerfondens podcast
Hör Pernilla berätta mer om sin forskning i Barncancerfondens podcast

Barncancerrapporten 2015
Pernilla Pergerts forskning presenteras i Barncancerrapporten 2015. Rapporten lanseras vid ett seminarium på Barncancerfondens kansli idag. Följ seminariet via webbsändning eller titta i efterhand på http://www.barncancerfonden.se/barncancerrapporten/seminarium/

Rapporten finns för gratis nedladdning här fr.o.m. idag http://www.barncancerfonden.se/barncancerrapporten

För mer information, vänligen kontakta:
Pernilla Pergert, forskare
Telefon: 070-664 48 07
E-post: pernilla.pergert@ki.se

Maria Tegin, pressansvarig på Barncancerfonden
Telefon: 08-584 209 60
E-post: maria.tegin@barncancerfonden.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i närmare 35 år med att fler ska överleva klarar sig idag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting. Detta kan endast ske tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0. Tack för ditt bidrag.

Följ Barncancerfonden

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Barncancerfonden