Etnografiska museet

Etnografiska museet sätter fokus på överkonsumtionen med hjälp av en blomma.

Dela

Med installationen The Human Flower vill Etnografiska museet, i samband med utställningen Human Nature, påminna om att de konsumtionsbeslut vi människor fattar kan få stor betydelse. Blomman är en symbol för vår gemensamma planet och för att den ska hållas vid liv behöver människor, via ett kontrakt, lova att minska sin konsumtion.

Human Flower, en installation på Etnografiska museet.
Human Flower, en installation på Etnografiska museet.

Vi har väl alla köpt prylar vi inte behöver och kläder vi knappt använder. Sånt händer. Men klimatpåverkan från konsumtionen i Sverige är inte hållbar utan påverkar miljön negativt i ett globalt perspektiv. Med hjälp av installationen The Human Flower vill Etnografiska museet få fler att tänka till kring sin konsumtion och minska den. För varje person som skriver under shoppingkontraktet, adderas mer vatten för att hålla blomman vid liv.

Världskulturmuseernas uppmärksammade utställning Human Nature - som nu visas på Etnografiska museet - lyfter på en rad olika sätt fram exempel på hur dagens överkonsumtion och slit och släng-mentalitet sätter djupa spår på vår gemensamma planet. Med hjälp av installationen The Human Flower vill vi få fler att tänka till kring sin konsumtion och minska den. För varje person som skriver under shoppingkontraktet adderas mer vatten för att hålla blomman vid liv. Allt går att följa via webbplatsen humanflower.se och på museet där blomman är installerad.

The Human Flower är en symbol för vår gemensamma miljö och de hot den utsätts för. Det här är en kampanj som är lättsam och underhållande men med allvar i botten.

- Blommans överlevnad blir en viktig symbol för vad vi måste förändra i våra konsumtionsmönster för att kunna bygga en mer hållbar framtid tillsammans, säger Tina Landgren, utställningsproducent på Världskulturmuseerna.

Nyckelord

Kontakter

Katarina Ståhl Tel 010-456 12 78, mobil 070-092 44 23
katarina.stahl@varldskulturmuseerna.se

Bilder

Human Flower, en installation på Etnografiska museet.
Human Flower, en installation på Etnografiska museet.
Ladda ned bild
Human Flower, en installation på Etnografiska museet.
Human Flower, en installation på Etnografiska museet.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Etnografiska museet
Djurgårdsbrunnsvägen 34
102 52 Stockholm

https://www.etnografiskamuseet.se/

Världskulturmuseerna/Statens museer för världskultur har den svenska regeringens uppdrag att visa och levandegöra världens kulturer. Vår verksamhet bedrivs på Etnografiska museet, Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet i Stockholm samt på Världskulturmuseet i Göteborg, där också myndigheten har sitt säte. Tillsammans ansvarar vi för 460 000 föremål och många berättelser - en stor del av det internationella kulturarv som finns i Sverige. Vi dokumenterar och belyser olika kulturers yttringar, villkor och möten. Vi främjar tvärvetenskaplig kunskapsuppbyggnad och har alltid vår publik i fokus. I vårt uppdrag ingår att nå besökare också genom vandringsutställningar och samarbetsprojekt.

Följ Etnografiska museet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.